Шампанското да не гърми!
ШАМПАНСКОТО ДА НЕ ГЪРМИ КАТО ОРЪДИЕ
Известно е, че шампанското е царицата на празничната трапеза. По правило то се сервира във високи кристални чаши, охладено до 8-10 градуса. Но не бива да бъде прекалено изстудено, защото ниската температура отнема от вкуса и аромата му. Според специалистите никога не трябва да се пие без мезе или подходящо ястие, което според тях може да е черен хайвер, супа от раци и др. След доброто ядене идва пурата, която също се съпътства от шампанско. Ако ви е трудно да следвате всички савети на познавачите, просто се чукнете с по една чаша за здраве и късмет. Оставете черния хайвер и пурата за светлото бъдеще.
Отварянето на бутилката трябва да стане под наклон 45 градуса, като тапата се завърта с ръка. Шишето да се отваря бавно, без гръм и водопад от пяна, изскачащ от гърлото му. Шампанското не бива да се разклаща предварително, защото въглеродния двуокис се активизира и изстрелва тапата като артилерийско гюле, последвано от разпенена струя. Известно е, че тя изскача с 50 км/час и може да нарани някого от присъстващите на трапезата. Най-често потърпевшите са съпругите, затова именно те трябва най-много да внимават накъде мъжете им насочват гърлото на бутилката.
Педпазничния избор на шампанското в магазините е голям. Фирмата “Свети Валентин” предлага два вида билково шампанско “Свети Валентин” – бяло и червено – чирпанско производство и три други вида – бяло, руж и розе – също Чирпан. Шумящите вина на фирмата са произведени във Варна.
В питиепродавниците “Бай Генчо” могат да се намерят няколо вида шампанско: “Искра”, бяло, мускат (също и мискет), Искра” - червено, от Търговище, “България” и “Санта Моника”, бели, от Славянци; “Балканска корона”, бяло, от Чирпан.
В специализираните магазини , могат да се купят: “Дон Периньон произведено през 1990 г. – розе “Дон Периньон” произведено през 1985г.; “Пайпър”, бяло, “Максим Годет”, френско, италианско плодово шампанско “Сире класик” в две версии – ябълка или праскова, “Фаворит”, бяло, от Лясковец, “Северна корона”, бяло, от Лясковец, шампанизирано вино “Мартини” и др.
КОКТЕЙЛИ С ШАМПАНСКО
Поставете в дъното на широка чаша бучка захар и капнете върху нея 2 капки ликьор. Изчакайте добре да попият и долейте добре изстуденото шампанско или шампанизирано вино. Но не забравяйте да добавите резенче лимон.
КОКТЕЙЛ “КРАЛСКА РОЗА”
С лъжичката за коктейли разбъркайте в тясна, висока чаша по 10 мл. Портокалов и лимонов сок. Долейте добре охладено шампанизирано вино розе. Ако желаете, може да нанижите 1-2 вишни и 1-2 резенчета лимон на пластмаова “сламка”, след което я поставете напряко върху чашата.