За Всеки по Нещо

Как да се държим на масата. Първа част

Съществува легенда, според която английската кралица поканила на обяд първия космонавт в света – Юрий Гагарин. Когато видял множеството блестящи прибори, чинии и непознати блюда, руснакът се смутил, но с присъщата си откровеност заявил на кралицата: „Ваше Величество! Аз съм прост човек, израснал в малко руско селце, където единственият прибор, с който си служехме, беше лъжицата. Извинете ме, че не знам как да боравя с всички тези неща и Ви моля да ми помогнете.“ А кралицата отговорила: „Напразно се притеснявате, млади човече! Аз съм израснала в Бъкингамския дворец, но и досега трудно се ориентирам в предназначението на всичките тези прибори.“ И тя невъзмутимо хванала в ръка лъжицата и започнала да яде с нея пастета си от омари.

Едва ли някога ще ни се случи да обядваме с английската кралица, но все пак е желателно да умеем да боравим правилно с приборите за хранене, защото може да попаднем на не толкова деликатен и тактичен съсед по маса. Все пак да не забравяме, че много хора придават голямо значение на добрите обноски и според това как се държим на масата и колко красиво и елегантно ползваме приборите, могат да си направят изводи и за общото ни културно ниво.

Според правилата на етикета, когато сме на масата, не трябва да разперваме широко лакти и да ги опираме върху нея. На пръв поглед няма нищо сложно в това. Но нека не забравяме, че в по-стари времена, за да приучат децата да го правят леко и непринудено, са ги принуждавали да се хранят с книги под мишниците. Естествено, всяко падане на книгата на земята е било последвано от някакво наказание. Ако ви се струва лесно, опитайте и вие.

„Истинската дама трябва да умее да държи правилно лъжицата“ – казва незабравимата Одри Хепбърн в „Моята прекрасна лейди“. Но не само лъжицата, а и вилицата, и ножа, и салфетката, и чашата… можем да добавим ние. Както и всички разновидности на тези прибори в зависимост от ястието или напитката.

Салфетката

• Непосредствено преди хранене, салфетката трябва да се разгъне и да се постави, сгъната на две, върху коленете. Тя трябва да остане там до края му.
• Ако трябва да напуснете масата по време на хранене, оставете салфетката на стола си, а не на масата. Това е знак за сервитьора, че ще се върнете. Ако е замърсена, помолете да ви донесат друга. 

 

 
• Ако случайно изцапате пръстите си, внимателно ги избършете в горната половина на салфетката, без да я вдигате от скута си.
• За да избършете устата си, вдигнете салфетката с две ръце и, прибирайки краищата ? в дланите си, потупайте деликатно устните си със средната ? част. 
 
  

• Салфетката не се използва за почистване на носа или за избърсване на червилото.
• Когато приключите с яденето, поставете я свободно сгъната върху масата. Това е знак за сервитьора, че вече сте се нахранили.Ножът и вилицата

Най-важното, което трябва да помним е, че на всеки нож съответства определена вилица. Размерът му се определя от диаметъра на чинията, а вилицата, която му съответства, има същата дължина или малко по-малка.

Има два стила на ползване на приборите – американски и континентален (европейски). Вие трябва да изберете един от тях и да се придържате към него, защото преминаването от единия към другия по време на хранене е неприемливо.

Правилният начин да нарежете месото, независимо по кой стил, е да държите вилицата и ножа си спокойно и естествено, никога със стиснати юмруци. Ножът се държи в дясната ръка, като показалецът го притиска отгоре в основата на лезвието и началото на дръжката. Вилицата е в лявата ръка, като показалецът е между извитата част и дръжката.

И при двата стила на хранене, веднъж използвани, вашите прибори не трябва да докосват масата отново, включително и дръжките им. Ако трябва да ги оставите за момент, за да си вземете хляб или да отпиете от чашата, оставете ги върху чинията, близо до ръба ?, но никога дръжките им не трябва да се подпират на масата, подобно на гребла на лодка. 

 

Американският стил на хранене се нарича „Зиг-Заг“. Вилицата се държи в лявата ръка, ножът е в дясната, а палците са отдолу, както е показано на снимката:

 

Можете да използвате вилицата, за да притиснете храната, докато отрежете парченце, колкото една хапка. Ако нарежете повече парчета-хапки, можете да оставите ножа върху ръба на чинията с острието навътре и да продължите да се храните само с вилицата.

Когато си почивате, можете да оставите приборите в следната позиция:

 

За да покажете на сервитьора, че сте приключили с храненето, поставете приборите по следния начин:И при европейския стил приборите се държат, както и при американския – вилицата в лявата ръка, а ножът – в дясната, палците са отдолу. Но за разлика от американския, тук прехвърлянето на приборите от едната в другата ръка е недопустимо.

Ако искате да направите почивка, вилицата и ножът се поставят успоредно или се кръстосват, но без да се подпират на масата:Когато приключите с храненето, трябва да положите приборите в чинията по този начин (подобно на американския стил, но разликата е в положението на зъбците на вилицата – тук са обърнати надолу):По отношение на яденето с ръце американският стил е по-либерален и по време на неформални вечери позволява това, докато при европейския е абсолютно недопустимо.

Основно правило в етикета е да следваме стила на страната, в която пребиваваме.

Подаване на храните

Храните се подават от ляво надясно. Полезно е да се помни, че всичко, което правим на масата, има значение. Например почетният гост седи отдясно на домакина. Така той е първият, на когото поднасят храната. Същото правило важи и при подаването на сол, пипер, масло, сосове и др.

 

Солта и черният пипер винаги се подават заедно, даже и когато дадено лице поиска само едното от тях. Те никога не се подават от ръка на ръка. Вдигнете и двете подправки едновременно и ги поставете на масата до човека, който ги е пожелал.

Хранене и говорене

Не се счита за добър маниер да говорите и да размахвате приборите в ръка. Ще се изненадате колко хора правят това, без да се усетят. Ако някой ви зададе въпрос, докато дъвчете, първо преглътнете, после поставете приборите си на масата и чак след това отговорете.

Гримиране на масата

Счита се за много неучтиво една жена да извади огледалце и да започне да оправя грима или косата си на масата. Това са интимни дейности, които трябва да се вършат в тоалетната. Ако обичате да си поставяте червило на масата, помислете – как ще се почувствате, ако кавалерът ви след хранене извади самобръсначката си и започне да се бръсне пред вас? Всички тези дейности са свързани с личния живот и е прието да се вършат в тоалетната или на друго, предназначено за целта, място.

Мобилните телефониИзключете мобилния си телефон или го превключите на безшумен режим/вибрация преди да седнете на масата. Не го оставяйте върху нея, а в джоба или в чантата. Приема се като проява на неучтивост да говорите по телефона по време на вечеря. Ако трябва да се обадите или приемете повикване, извинете се, станете от масата и излезте да говорите извън ресторанта.

Същото правило важи и за изпращането на текстови съобщения по време на бизнес среща. Независимо от това колко много хора, мениджъри, политици и др. си позволяват да го вършат по време на официални събития, счита се за голямо неуважение това да се прави по време на бизнес среща.


Следва продължение… 

Източник: bg-damma.com

Снимки: www.professionalimagedress.com

Изпратено на 8/27/2013 от Анонимен. Прочетено 14973 пъти.за нас | контакти | реклама | полезни връзки | RSS новини
 
Copyright (c) 1999 - 2024 Triada Soft Ltd
 

 

търси

в раздел8/27/2013
Как да се държим на масата. Първа част

7/11/2013
Преобразете дома с минимални средства

11/9/2012
Съвети за подготвяне на автомобила за зимата

9/13/2012
Следваканционна депресия

5/17/2012
Нека бъдем по-щастливи

1. Името издава качествaтa на личността (50638)

2. За всяка жена и нейното самочувствие (34511)

3. 30 полезни съвета (33666)

4. Чувствата и контролът над тях (23003)

5. Не позволявайте да ви използват! (18527)

Кафе

Името издава качествaтa на личността

30 полезни съвета

Страдате ли от безсъние?

Как да забогатеем от Интернет