За Всеки по Нещо

Кафе

Зърната на суровото кафе са сивозеленикави. Изпечени, те стават тъмнокафяви, крехки и придобиват силен приятен аромат. Благодарение на високото си съдържание на кофеин кафето стимулира съдодвигателните зони в главния мозък, като едновременно с това нараства силата и честотата на съкращенията на сърдечния мускул. Подобни въздействия, както са показали клиничните изследвания, са благоприятни при артериална хипотония (ниско кръвно налягане).
Определени съставки на кафето допринасят в известна степен за разпадането на мазнините в организма. Според други данни чашка кафе намалява апетита и спомага за намаляването на кръвната захар. От това обаче не следва, че страдащите от затлъстяване или диабет (захарна болест) трябва да търсят спасение в кафето. И двете заболявания могат да бъдат съпроводени с нарушена еластичност на стените на кръвоносните съдове и влошена сърдечна дейност. В този случай кофеинът и другите съставки на кафето оказват върху организма неблагоприятно въздействие.
Болните с повишено кръвно налягане не бива да пият кафе. Също така на хората, страдащи от атеросклероза и исхемична болест на сърцето се препоръчва да се откажат от пиенето на кафе дори и по една чашка на ден. То е противопоказно също при лесно възбудими и нервни хора, при страдащи от безсъние, при болни от язвена болест на стомаха.
Печеното кафе на зърна трябва да се съхранява в плътно затворени стъклени буркани, пластмасови или ламаринени кутии. Мляното кафе може да се съхранява в същите опаковки, но за кратко време.
Нес-кафе, известно още под името разтворимо, се получава, като се разтвори във вода ситно смляно печено кафе и след отделяне на утайката бистрият кафеен разтвор се прекара през специални сушилни, където водата му се изпарява и се получава твърд, фин, разтворим във вода остатък.
Кафето действува благоприятно върху организма при отравяния с гъби, ужилване от оси, пчели и др. В такива случаи след промивка на стомаха и червата се препоръчва изпиването на 1 — 2 чашки студено кафе. Съдържащите се в него дъбилни вещества оказват положително влияние върху лигавицата на стомаха и червата, като пресичат и утаяват отровните вещества, с което възпрепятствуват всмукването на остатъците им в кръвта. Освен това при отравяне кофеинът тонизира организма и усилва сърдечната дейност.
Малка щипка сол, прибавена преди да се възвари кафето, усилва неговия аромат.
Кафето "Инка" представлява екстракт (извлек) от изпечени корени на цикория, брашно от житни растения и захарно цвекло. Благодарение на съдържащите се в него инулин, гроздена захар (фруктоза), минерални соли и горчиви вещества кафето "Инка" усилва стомашната секреция и повишава перисталтиката на червата, в резултат на което се подобрява функцията на храносмилателната система. Установен е също така благоприятен лечебен ефект и при някои чернодробни и бъбречни заболявания поради диуретичното му (пикочогонно) действие. То оказва благотворно въздействие и върху сърдечносъдовата система, тъй като увеличава амплитудата на сърдечните съкращения, без да повишава кръвното налягане. Кафето "Инка" притежава и известно тонизиращо въздействие върху централната нервна система. Противовъзпалителното и успокояващо лигавицата на гърлото действие на кафето "Инка" го прави подходящо и при тонзилит, фарингит и други заболявания на гърлото и дихателните пътища.
Кафе "Инка" се приготвя, като се залеят в чаена чаша 2 лъжички от него с вряща вода и се подслади по желание с пчелен мед или захар.


Източник: polezno.info
Изпратено на 9/24/2007 от Анонимен. Прочетено 7073 пъти.
Изпратено на 5/18/2012 от tania.

mojeli da se pie kafeto inka povsjako vremei po mnogo?Вашият коментар...
за нас | контакти | реклама | полезни връзки | RSS новини
 
Copyright (c) 1999 - 2020 Triada Soft Ltd
 

 

търси

в раздел8/27/2013
Как да се държим на масата. Първа част

7/11/2013
Преобразете дома с минимални средства

11/9/2012
Съвети за подготвяне на автомобила за зимата

9/13/2012
Следваканционна депресия

5/17/2012
Нека бъдем по-щастливи

1. Името издава качествaтa на личността (49748)

2. За всяка жена и нейното самочувствие (33750)

3. 30 полезни съвета (32803)

4. Чувствата и контролът над тях (22164)

5. Не позволявайте да ви използват! (17760)

Кафе

Името издава качествaтa на личността

30 полезни съвета

Страдате ли от безсъние?

Как да забогатеем от Интернет