За Всеки по Нещо

Домашният хладилник

В домашния хладилник продуктите се съхраняват от няколко часа до няколко дни при температура на охладените продукти; от 0 до +6°С, а на замразените до —10°С при окръжаваща външна температура до +40°С.
Домашните електрически хладилници представляват добре изолирани хладилни шкафове. Според вида на охлаждащия агрегат те биват компресорни, абсорбционни и полупроводникови. Засега най-голямо приложение имат абсорбционните и компресорните хладилници.
Абсорбционният хладилник работи без компресорен агрегат, но консумира сравнително повече електроенергия. Освен това той., отделя топлин-а, която през лятото и нежелателна.
Компресорният хладилник е по-скъп, но изразходва по-малко електроенергия. В него могат да се замразят за по-продължително време пресни продукти, чрез което се запазват напълно, хранителната им стойност, ароматът и витаминното им съдържание. След размразяването им обаче те трябва веднага да се консумират.
Хладилникът трябва да се инсталира в сухо, проветриво и по възможност хладно помещение, като се постави стабилно вертикално върху пода на разстояние 30—40 см от стената..
Тъй като относителната влажност на въздуха в хладилника е ниска, продуктите с открита повърхност изсъхват дори и при кратковременно престояване в него. Ето защо продуктите трябва да се държат в хладилника опаковани или поставени в затворени съдове.
В зависимост от количеството на продуктите и от външната температура трябва да се регулира и температурата в хладилника.
В хладилника суровите продукти не трябва да са в допир с готовите ястия. Суровите меса и риба трябва да са добре увити в полиетиленови, целофанови или пластмасови опаковки. Миришещите продукти трябва да са затворени в пластмасови или стъклени съдове.
Водата, получена от стапянето на леда в хладилника, ио мекота е равна на дестилираната. Тя може да се използува за изпиране на леки изделия, за готвене на варива, за багрене (приготвяне на багрилна баня) и пр.
Почистването на хладилника става чрез измиване с хладка вода, подкислена с малко оцет или с вода, в която са разтворени няколко кристалчета калиев перманганат. След това стените се избърсват с чиста мека кърпа. Почистеният хладилник се затваря празен и се включва в електрическата мрежа. Зареждането му наново става, след като се охлади напълно.
Как да подреждаме продуктите в хладилника?
Продуктите не трябва да се подреждат непосредствено до стените на хладилника и плътно наредени едни до други, за да не покриват напълно скарите. Това ще възпрепятствува циркулацията на въздуха в хладилната камера.
Върху най-горната скара се подреждат: прясно мляко в опаковка, мазнини, дълбоко замразени плодове и зеленчуци, които трябва да бъдат консумирани бързо. На средната скара - сурово месо и заклани птици, добре опаковани в целофан
Върху долната скара - пресни, почистени и подсушени неопаковани плодове и зеленчуци, варени меса и ястия. Не трябва да се забравя, че хранителните продукти в хладилника не са застраховани срещу разваляне. Ето защо те не бива да се държат продължително време в него. Това важи особено за отворени и оставени в него консерви.Източник: polezno.info
Изпратено на 10/1/2007 от Анонимен. Прочетено 2947 пъти.за нас | контакти | реклама | полезни връзки | RSS новини
 
Copyright (c) 1999 - 2020 Triada Soft Ltd
 

 

търси

в раздел8/27/2013
Как да се държим на масата. Първа част

7/11/2013
Преобразете дома с минимални средства

11/9/2012
Съвети за подготвяне на автомобила за зимата

9/13/2012
Следваканционна депресия

5/17/2012
Нека бъдем по-щастливи

1. Името издава качествaтa на личността (49691)

2. За всяка жена и нейното самочувствие (33712)

3. 30 полезни съвета (32758)

4. Чувствата и контролът над тях (22141)

5. Не позволявайте да ви използват! (17735)

Кафе

Името издава качествaтa на личността

30 полезни съвета

Страдате ли от безсъние?

Как да забогатеем от Интернет