Семейство

Как да отговаряте на сериозните детски въпроси

Няколко препоръки за родители

Ако детето ви ви е потърсило, за да ви зададе сериозен въпрос, може да се поздравите! Това означава не само, че цени вашето мнение, а и че ви се доверява напълно, което е много важно и голямо постижение в днешното време на дефицит на доверие между деца и родители. Преди да отговорите на детския въпрос, поемете дълбоко дъх и имайте предвид следното:

1. Не бива да отговаряте в движение, докато обличате палтото си или миете чиниите. Ако в момента нямате време да седнете и да поговорите, отложете разговора. "Радвам се, че ми задаваш този въпрос, но ми дай половин час да приготвя вечерята и после с удоволствие ще поговоря с теб." Така детето ще разбере, че вие го уважавате, а вие ще имате време да помислите и да се настроите за разговора.

2. Не атакувайте! Една от най-често срещаните грешки на родителите е проява на вербална агресия. "Къде го видя? Кой ти каза? Ти нормален ли си?" Така ще уплашите детето и то ще види, че вие се притеснявате или сте объркана. Друг път едва ли ще се обърне към вас, защото такива теми за вас са срамни или лоши. Цялото доверие между вас се изпарява и детето едва ли ще бъде откровено с вас отново.

3. Не търсете мнението на баба, сестра, брат, баща. Детето е дошло при вас, значи вярва на вас. Да викате целия семеен съвет е смешно. Всеки човек ще изкаже различно мнение и съвсем ще обърка детето. И запазета поверителността на разговора до край. Не тръгвайте да преразказвате по телефона разговора ви с приятелка, детето може да ви чуе, а това не е коректно спрямо него и ще срути доверието.

4. Оставете го да се изкаже. Не оценявайте, преди да сте разбрали кой е добрият и кой е лошият според него в дадена ситуация. Детето ви може да не знае, че използва нецензурни думи, не го нападайте и не му се карайте преди да сте се убедили дали е наясно какво говори.

5. Провокирайте го да мисли и да разсъждава: "А ти как мислиш?" Въпросите с акценти върху думи като "мислиш" и "считаш" ще накарат детето да разбере, че вие цените неговото мнение...

Източник: tia.bg

Изпратено на 8/16/2013 от Анонимен. Прочетено 5207 пъти.за нас | контакти | реклама | полезни връзки | RSS новини
 
Copyright (c) 1999 - 2017 Triada Soft Ltd
 

 

търси

в раздел8/16/2013
Как да отговаряте на сериозните детски въпроси

7/11/2013
Оптимизмът е разрушителен за брака

11/12/2012
Първи дни с бебето! Можем ли всичко сами?

7/13/2012
Не бъдете обсебваща майка

6/20/2012
Златни правила в събирането на багаж

1. Ревност и съперничество между децата в семейството (9851)

2. Спирачки на мрънкането (6280)

3. Слушай, започваме! Когато стигнем до края на приказката, ще знаем повече, отколкото знаем сега... (5847)

4. Децата и семейството (5300)

5. Как да отговаряте на сериозните детски въпроси (5207)

Дете левичар

Ревност и съперничество между децата в семейството

Драма ли е разводът в зряла възраст?

Чудото на живота