Семейство

Как да отговаряте на сериозните детски въпроси

Няколко препоръки за родители

Ако детето ви ви е потърсило, за да ви зададе сериозен въпрос, може да се поздравите! Това означава не само, че цени вашето мнение, а и че ви се доверява напълно, което е много важно и голямо постижение в днешното време на дефицит на доверие между деца и родители. Преди да отговорите на детския въпрос, поемете дълбоко дъх и имайте предвид следното:

1. Не бива да отговаряте в движение, докато обличате палтото си или миете чиниите. Ако в момента нямате време да седнете и да поговорите, отложете разговора. "Радвам се, че ми задаваш този въпрос, но ми дай половин час да приготвя вечерята и после с удоволствие ще поговоря с теб." Така детето ще разбере, че вие го уважавате, а вие ще имате време да помислите и да се настроите за разговора.

2. Не атакувайте! Една от най-често срещаните грешки на родителите е проява на вербална агресия. "Къде го видя? Кой ти каза? Ти нормален ли си?" Така ще уплашите детето и то ще види, че вие се притеснявате или сте объркана. Друг път едва ли ще се обърне към вас, защото такива теми за вас са срамни или лоши. Цялото доверие между вас се изпарява и детето едва ли ще бъде откровено с вас отново.

3. Не търсете мнението на баба, сестра, брат, баща. Детето е дошло при вас, значи вярва на вас. Да викате целия семеен съвет е смешно. Всеки човек ще изкаже различно мнение и съвсем ще обърка детето. И запазета поверителността на разговора до край. Не тръгвайте да преразказвате по телефона разговора ви с приятелка, детето може да ви чуе, а това не е коректно спрямо него и ще срути доверието.

4. Оставете го да се изкаже. Не оценявайте, преди да сте разбрали кой е добрият и кой е лошият според него в дадена ситуация. Детето ви може да не знае, че използва нецензурни думи, не го нападайте и не му се карайте преди да сте се убедили дали е наясно какво говори.

5. Провокирайте го да мисли и да разсъждава: "А ти как мислиш?" Въпросите с акценти върху думи като "мислиш" и "считаш" ще накарат детето да разбере, че вие цените неговото мнение...

Източник: tia.bg

Изпратено на 8/16/2013 от Анонимен. Прочетено 10080 пъти.за нас | контакти | реклама | полезни връзки | RSS новини
 
Copyright (c) 1999 - 2024 Triada Soft Ltd
 

 

търси

в раздел8/16/2013
Как да отговаряте на сериозните детски въпроси

7/11/2013
Оптимизмът е разрушителен за брака

11/12/2012
Първи дни с бебето! Можем ли всичко сами?

7/13/2012
Не бъдете обсебваща майка

6/20/2012
Златни правила в събирането на багаж

1. Ревност и съперничество между децата в семейството (11652)

2. Как да отговаряте на сериозните детски въпроси (10080)

3. Спирачки на мрънкането (9459)

4. Слушай, започваме! Когато стигнем до края на приказката, ще знаем повече, отколкото знаем сега... (7725)

5. Децата и семейството (7097)

Дете левичар

Ревност и съперничество между децата в семейството

Драма ли е разводът в зряла възраст?

Чудото на живота