Семейство

Децата и семейството

Взаимоотношенията в семейството играят важна роля в живота на детето. Те са пръв образец на междуличностни отношения. Именно заради това детето пренася в други житейски ситуации начина на общуване, който е възприело от своите родители. 
Как детето ще общува по-късно с другите хора, със своя бъдещ съпруг или съпруга-това до голяма степен зависи от семейството, в което расте. Мнозина психолози са стигнали до извода,че характерните особености на семейните взаимоотношения се вкореняват в поведението на детето и създават модел за неговите по–нататъшни отношения с околните. 

Вътрешносемейните отношения отразяват духа на семейството. И точно този дух е главната сила, която влияе върху формирането на детето като личност. Съществува пряка връзка между нормалното психическо и нравствено развитие на детето и атмосферата в семейството. Известно е, че колкото по-малко топлота, обич и грижа получава детето, толкова по-бавно се оформя като личност. Недостатъчното внимание и недостатъчно честото общуване между родители и деца дори предизвиква у детето сензорен глад /незадоволеност на усещанията и инфантилност на личността /несъответствие между степента на личностно развитие и реална възраст/. 

Недопустимо е да се подменя вниманието, което дължим на детето, със задоволяване на неговите материални нужди. В днешно време е печален факт пълното ”потъване” на родителите в своята работа. Нека помним, че то преценява дали родителите му го обичат не толкова по количеството играчки или вкусотии, които получава, а по това как те общуват с него, доколко се интересуват от неговия живот, от неговите макар и детски проблеми. Защото и детето има проблеми, не бива да забравяме това! 

В семейство, в което има чести конфликти, нравствено-волевата страна на детето силно се травмира. От тях израстват деца характеризиращи се с разпуснатост, нечестност, нежелание да учат и преодоляват трудностите, недоброжелателност, безотговорност.

При родители, в чиито отношения равнодушието, недоверието, грубостта, пошлостта и безсърдечността са основно отношение, у децата се потискат, а понякога съвсем се загубват светлите идеали за любовта и приятелството.

Следва да помним, че детето започва да разбира духа на взаимоотношенията в семейството твърде рано. Резултатите от изследванията показват, че още на 7-месечна възраст то долавя характера на вътрешносемейните отношения и интуитивно чувства с кого как да се държи. Прекрасен пример за това е разликата в поведението на детето в присъствието на баба и дядо, на по-големите братя и сестри, на мама и татко. Всичко това, отново и отново потвърждава какво огромно влияние оказва върху детето поведението на родителите му. 

Собственото ви поведение е решаващо. Не мислете, че вие възпитавате детето само когато разговаряте с него, когато го поучавате или му заповядвате. Вие го възпитавате във всеки един момент от вашия живот, даже когато ви няма в къщи. Как се обличате, как разговаряте с другите хора, как се радвате или скърбите, как се държите с приятелите си и с враговете си, как се смеете, как и какво четете, какви са вашите морални ценности, вяра-всичко това има голямо значение за детето. То вижда и чувства и най-малките промени във вашия тон, всеки поврат във вашите мисли стига до него по незнайни пътища. Нека помним това!

Източник: moetosemeistvo.bg

Изпратено на 5/30/2009 от Анонимен. Прочетено 5256 пъти.за нас | контакти | реклама | полезни връзки | RSS новини
 
Copyright (c) 1999 - 2017 Triada Soft Ltd
 

 

търси

в раздел8/16/2013
Как да отговаряте на сериозните детски въпроси

7/11/2013
Оптимизмът е разрушителен за брака

11/12/2012
Първи дни с бебето! Можем ли всичко сами?

7/13/2012
Не бъдете обсебваща майка

6/20/2012
Златни правила в събирането на багаж

1. Ревност и съперничество между децата в семейството (9817)

2. Спирачки на мрънкането (6140)

3. Слушай, започваме! Когато стигнем до края на приказката, ще знаем повече, отколкото знаем сега... (5823)

4. Децата и семейството (5256)

5. Децата и семейството (5133)

Дете левичар

Ревност и съперничество между децата в семейството

Драма ли е разводът в зряла възраст?

Чудото на живота