Семейство

Как да говорите с детето си за наркотиците

Най-важното нещо, което трябва да си спомним, когато става дума за разговор на трудни теми като алкохолизма и наркотиците, е че не става дума за 5-минутен "разговор" - а за изграждането на един постоянен диалог.

Инструкции:

1. Бъдете абсолютно категорични с вашите деца, че не искате да взимат наркотици. Когато и да е. Където и да е. Не оставяйте възможности за интерпретация.
2. Говорете често за опасностите и последствията от наркотиците и злоупотребата с алкохола.
3. Бъдете по-добър слушател. Задавайте въпроси и ги насърчавайте. Перефразирайте това, което казва детето ви. Питайте децата си за мнението им относно семейни решения.
4. Давайте честни отговори. Някои родители който са употребявали наркотици в миналото избират да излъжат за това, но те рискуват да изгубят доверието на техните деца ако открият истината. Това не означава, че е нужно да разкажете за всеки момент от вашия опит - някои детайли трябва да останат лични.
5. Задавайте разяснителни въпроси за да сте сигурни че разбирате точно какво иска вашето дете, и защо, преди да отговорите на въпроси за зависимостта ви от наркотици в миналото, и ограничете отговора си до тази информация.
6. Използвайте съобщения по телевизията, социални реклами срещу употребата на наркотици, новини или училищни дискусии за наркотиците за да ви помогнат да повдигнете темата по естествен, непринуден начин.
7. Не реагирайте по начин, който би попречил на по-нататъшната дискусия. Ако вашето дете направи изказване, което ви предизвиква или шокира, превърнете го в спокойно обсъждане на това каква е причината хората да взимат наркотици и дали ефекта от тях си струва цената.
8. Играйте роли с детето си и упражнявайте начините, по които то да откаже предложен му наркотик или алкохол в различни ситуации. Потвърдете колко трудни може да бъдат тези моменти.

Полезни съвети и предупреждения
Никога не е прекалено рано да покажеш сериозното си отношение към децата; въпросите ще дойдат веднага, когато те се научат да говорят.
Проявяването на желание да слушате ще накара детето ви да се чувства по-удобно да споделя с вас.

Източник: kak-da.bg

Изпратено на 3/27/2009 от Анонимен. Прочетено 3667 пъти.за нас | контакти | реклама | полезни връзки | RSS новини
 
Copyright (c) 1999 - 2020 Triada Soft Ltd
 

 

търси

в раздел8/16/2013
Как да отговаряте на сериозните детски въпроси

7/11/2013
Оптимизмът е разрушителен за брака

11/12/2012
Първи дни с бебето! Можем ли всичко сами?

7/13/2012
Не бъдете обсебваща майка

6/20/2012
Златни правила в събирането на багаж

1. Ревност и съперничество между децата в семейството (10868)

2. Спирачки на мрънкането (8570)

3. Как да отговаряте на сериозните детски въпроси (7872)

4. Слушай, започваме! Когато стигнем до края на приказката, ще знаем повече, отколкото знаем сега... (6891)

5. Децата и семейството (6271)

Дете левичар

Ревност и съперничество между децата в семейството

Драма ли е разводът в зряла възраст?

Чудото на живота