Семейство

Дете левичар

Детето левичар неоснователно отнасят критиките на околните, които се опитват да изкоренят вредния му навик. Погрешно се смята, че левичарството е недъг и е абсурдно желанието на родителите детето им да бъде като всички останали, тоест да бъде нормално.

Всъщност децата левичари са си напълно нормални, дори се смята, че са надарени и в определени ситуации могат да се справят много по-добре отколкото всички останали. Така например известни художници, спортисти, архитекти са левичари. Така че левичарството не е дефект, а способност, която трябва да насърчавате и да обясните на детето си, че няма от какво да се притеснява. И в никакъв случай не се опитвайте да преучвате детето си да работи с „правилната ръка“, въпреки че светът е устроен за десничари.

Дете левичарЛевичарството може да е следствие от проблемно раждане или да се предава генетично по наследство.

При левичарите доминира дясната половина на мозъка, която контролира лявата част на тялото (лявото полукълбо на мозъка пък контролира дясната част на тялото).

При 100-процентовите левичари водещи са лявата ръка, левият крак, лявото око. При частичните левичари лявата ръка и десният крак например са водещи. Що се отнася до скритите левичари, това са хора, при които дясната ръка заедно с лявото око, ухо или крак са водещи. Съществуват и т.нар. амбидекстри, при които и двете полукълба работят еднакво и съответно тези хора си боравят еднакво добре и с лявата, и с дясната ръка.

До 2-годишна възраст става явна склонността на детето да използва лявата си ръка като водеща, а до 4 годинки окончателно може да се каже дали детето е левичар. Може да разберете дали детето ви е левичар и чрез няколко прости теста:
Преплете пръстите на ръцете си. Ръката, чийто палец е отгоре, е водещата.

Скръстете ръцете си пред гърдите. Която е отгоре е водещата.

С коя ръка режете с ножица? Тя е водещата.

Скръстете крака. Който крак е отгоре, е водещият.

С което око гледате през шпионката или през визьора на фотоапарата, то е водещото.

Важно е да предупредите учителките в детската градина или училището, че детето ви е левичар и това не ви притеснява, така че да не се опитват да го приучават да работи с „правилната ръка“.
Проблемът на децата левичари в ранните ученически години идва и от това, че методът на обучение е пригоден за деца десничари.

Изисква се тетрадката да се поставя хоризонтално, химикалката да се държи под определен ъгъл – неща, които затрудняват децата левичари, водят до влошаване на почерка, грешки и други проблеми. Много често децата, чиято водеща ръка е лявата, в началото пишат огледално, но това с времето ще се коригира от само себе си, така че не изпадайте в паника и не се опитвайте да поправяте детето постоянно. С времето то само ще свикне да борави с лявата си ръка правилно с молив, ножици или прибори за хранене. Характерно за левичарите е и неправилно развитие на речта, но това е също нещо, което се оправя с възрастта.


Ако детето всекидневно е заставяно от родители или учители да използва дясната си ръка като водеща, това ще доведе до ненужен стрес, а оттам до нарушения на съня, липса на апетит, главоболие, коремни болки, фобии, заекване, напишкване, тикове, влошено зрение, безпокойство, раздразнителност, невроза, умора. Децата левичари са много по-чувствителни и раними, така че при проявени негативни емоции спрямо него, е силно вероятно детето да се затвори в себе си.
Изпратено на 5/30/2011 от Анонимен. Прочетено 4640 пъти.
Изпратено на 7/29/2011 от Анонимен.

Вашият коментар Sinat mi e levichar.Nikoga ne sam se opitvala da go promenim po niakakav nachin.Smiatam,che tova si e priroden dar i moje edinstveno da se gordeem s nego....
за нас | контакти | реклама | полезни връзки | RSS новини
 
Copyright (c) 1999 - 2022 Triada Soft Ltd
 

 

търси

в раздел8/16/2013
Как да отговаряте на сериозните детски въпроси

7/11/2013
Оптимизмът е разрушителен за брака

11/12/2012
Първи дни с бебето! Можем ли всичко сами?

7/13/2012
Не бъдете обсебваща майка

6/20/2012
Златни правила в събирането на багаж

1. Ревност и съперничество между децата в семейството (11407)

2. Как да отговаряте на сериозните детски въпроси (9426)

3. Спирачки на мрънкането (9209)

4. Слушай, започваме! Когато стигнем до края на приказката, ще знаем повече, отколкото знаем сега... (7431)

5. Децата и семейството (6819)

Дете левичар

Ревност и съперничество между децата в семейството

Драма ли е разводът в зряла възраст?

Чудото на живота