Семейство

Децата в ролята на учители

От децата си може да научите много, те са една истинска енциклопедия, стига да виждате това, което ви показват, и чувате това, което ви казват. "Държиш се като дете" може да бъде не само упрек към възрастните, но и комплимент.

"Има три неща, които възрастните могат да научат от децата: да бъдат радостни без повод, винаги да са заети с нещо и да се стремят с всички сили към това, което желаят" - Паулу Коелю

С годините хората губят едни от най-прекрасните детски качества. Редица възрастни могат да бъдат определени като скучни, сърдити, порочни, без грам живец и т.н. Така че в стремежа си да поучават децата, може би възрастните трябва да се замислят дали самите те не се нуждаят от един добър урок от децата си. Какво може да научите от децата? 

Да мечтаете. 
С възрастта хората спират да мечтаят и да вярват в мечтите. А именно те превръщат детския свят в розов приказен рай. 
Да сте позитивни. 
Децата бързо забравят лошото, а не си го "въртят на пръста", както възрастните, които с дни си мислят за поредния си провал, разочарование, нечия обида и т.н. Детското сърдене, цупене и тъга продължават само няколко минути, след което отново личицето грейва от широка усмивка – нещо, което възрастните не правят, забравили са да се усмихват. 
Да бъдете естествени, импулсивни и първични. 
Децата не се замислят като възрастните как околните ще приемат действията им и просто действат на момента. А "големите" непрекъснато се тревожат за хорското мнение и се стремят да се харесат, което често ги превръща в лицемери. 

 

Да си губите времето... 
Разходките на чист въздух, игри като федербал или фризби например, активната почивка се смятат от много възрастни като загуба на време. Повечето възрастни са непрекъснато заети от работа и мисли за служебни задължения, забравят за умората си, забравят да почиват и не щадят организма си. 
... и в същото време да бъдете винаги заети с нещо. 
Децата са изключително активни, дори когато си почиват, предпочитат не да мързелуват, а да правят нещо, което им е приятно. Така че, когато се чувствате изморени от работа, се опитайте, преди да се отдадете на активен мързел пред телевизора, да излезете на ободряваща разходка или да се занимаете с хобито си. Движението ви изпълва с енергия, а мързелът води до по-голям мързел. 
Да бъдете любопитни. 
Децата винаги се стремят към достигането на нови върхове и изучаването на нови и непознати неща. С годините обаче хората сякаш забравят да бъдат любопитни и изпадат в летаргия, а животът им е в застой. 
Да правите грешки и да се учите от тях. 
Това е нещо обичайно за децата. Възрастните обаче изпитват панически ужас от вероятността да направят грешка. Стремят се да бъдат перфектни и да получат приятелско потупване по рамото и едно голямо "Браво". Това обаче често е причината да се страхувате да рискувате и да крачите бодро сред непознатото – нещо съвсем типично за децата. Все пак провалът е пътят към успеха и знанието и това сякаш най-добре го знаят именно децата.

Източник: rozali.com
Снимки:    parentselite.com; topcare.co.nz; headsprout.com

Изпратено на 1/25/2011 от Анонимен. Прочетено 3119 пъти.за нас | контакти | реклама | полезни връзки | RSS новини
 
Copyright (c) 1999 - 2020 Triada Soft Ltd
 

 

търси

в раздел8/16/2013
Как да отговаряте на сериозните детски въпроси

7/11/2013
Оптимизмът е разрушителен за брака

11/12/2012
Първи дни с бебето! Можем ли всичко сами?

7/13/2012
Не бъдете обсебваща майка

6/20/2012
Златни правила в събирането на багаж

1. Ревност и съперничество между децата в семейството (10768)

2. Спирачки на мрънкането (8390)

3. Как да отговаряте на сериозните детски въпроси (7576)

4. Слушай, започваме! Когато стигнем до края на приказката, ще знаем повече, отколкото знаем сега... (6699)

5. Децата и семейството (6146)

Дете левичар

Ревност и съперничество между децата в семейството

Драма ли е разводът в зряла възраст?

Чудото на живота