Семейство

Първи дни с бебето! Можем ли всичко сами?

Раждането вече е отминало и първоначалната еуфория се е уталожила. Докато майката и бебето са в родилния дом, таткото има още малко време, за довършителни работи: да сглоби креватчето, да налепи звездички на тавана, да довърши всичко пропуснато в общата суетня. Идва денят на изписването, радостната тълпа, цветята и снимките. Прибирате се вкъщи и оттук започва новият етап от семейния живот.

За много от семействата обаче, особено ако това е първородно дете, началните дни и седмици са време на съмнения, напрегнатост, дори сълзи. Всички са чували за следродилната депресия, а дори тя да ви прескочи, новите задължения са толкова много, че колкото и да е стройна организацията, членовете на семейството понякога се задъхват, не смогват с новите задачи и нерядко се стига и до обостряне на отношенията.

За да избегнете стресови ситуации, е добре предварително да планирате първите си дни с бебето. Основното и най-важно е детето ви да е сито. Най-голям дял от времето на една майка отива в кърмене, особено през първите седмици, когато бебето има нужда от кърма на по-чести интервали от време. Освен това, всяко бебе има свой темп и докато някои свършват с храненето за петнадесетина минути, то на други им трябва няколко пъти по толкова. Задълженията в домакинството се трупат и имате чувството, че никога няма да им дойде ред. Затова, като за начало е добре да изясните въпроса – 
Тати ще си вземе ли полагащия му се отпуск?

Съгласно чл. 163, ал. 7 от Кодекса на труда „Когато майката и бащата се намират в брак или живеят в едно домакинство, бащата има право на 15-дневен отпуск при раждане на дете от датата на изписване на детето от лечебното заведение”. Това е чудесна възможност двамата заедно да посрещнете новите задължения покрай бебето и да разпределите задълженията:

- Пране и гладене на дрешките – някои родители предпочитат да перат дрешките на ръка, къде от съображения за по-добро изпиране, къде от суеверие. Изсъхналите бодита и ританки уж изглеждат малки, а е толкова пипкаво да се изгладят, да не говорим, че в началото някои родители го правят и отвътре и отвън!;

- Смяна на пелените – тамън почистите малкия дребосък, залепвате лепенките на памперса и хоп, той реши да се наака и процедурата започва отначало. А понякога трябва и да потретите;

- Къпане – за много от прохождащите родители това е една от най-стресиращите процедури. Бебето ви се струва толкова крехко и чупливо, че ви е страх да не го изпуснете, да не намокрите пъпчето, да не му влезе вода в ушичките;

- Домакинската работа – колкото и задължения да имате около бебето, къщата също ви чака – да изчистите праха, да пуснете прахосмукачка, да сготвите и измиете чиниите, да напазарувате;

- Не на последно място, бебчето има колики и трябва да го гушкате и успокоявате през часовете на страдание.

…толкова много неща, че в един момент ви се струва, че и двамата изнемогвате.

Дали да не викнем на помощ приятел?

Това е първото ви бебе, а в родилния дом не са ви показали как да го къпете и преповивате. Вижда ви се като сложна еквилибристика, изискваща дългогодишна практика. Защо първата вечер след изписването ви не поканите някоя приятелка, че дори и семейство, скоро минали по този път? Тя или те ще могат да ви помогнат, като ви покажат или просто ви напътстват при тази „сложна процедура” по къпане, подсушаване, мазане и пудрене (ако са нужни), обличане на бебето. Покрай това ще ви разкажат и някои други случки и неща свързани с родителството и така хем ще свършите работата, хем ще свалите малко от напрежението в приятелска обстановка.

По-голямото дете

Ако вече сте минали по този път, трябва да знаете, че появата на бебе е чакана с радост от каката/баткото, но често в суматохата около новороденото те могат да се почувстват пренебрегнати. Не забравяйте да ги включвате в грижите по бебето и домакинството (стига да са достатъчно големи, за да се справят). Накарайте детето да се почувства значимо, поверявайки му задачи, като сгъване на бебешките дрешки, подреждане на играчките. Но не прекалявайте! Не трябва да забравяте, че то също е дете, нуждае се от грижи, обич и игри.

Ах, тези баби!

Много от семействата викат на помощ през първите седмици неуморните баби. Те са винаги насреща, готови да се включат с каквото могат.

Бабата може да идва вечер, да ви сготви, да почисти и измие чиниите и да покаже на таткото как се гладят и сгъват детските дрешки по-ефективно. Винаги е готова да наглежда внучето докато спи, за да се разходите двамата малко навън. Други баби направо си взимат отпуск, за да са на разположение през по-голямата част от денонощието, а тези, които живеят в населено място, различно от вашето, направо могат временно да отседнат у вас.

Който и вариант да изберете, още преди раждането обсъдете вътрешносемейно, а после тактично и с бабата, задълженията които ще й възложите и очакванията спрямо нея. Помощта е добре дошла, но само исканата. Дните след раждане често са напрегнати и дори да сте в прекрасни отношения с вашата майка или свекърва, ако тя върши задачи, които не искате или не както искате, можете да стигнете до неприятни сблъсъци и конфронтации. Все пак характерът и темпераментът на хората не са еднакви, а освен това сте и от различни поколения. Много от съветите, които ви дава, може да ви се сторят бабини деветини, а вие може да изглеждате нехайна в нейните очи. Някои майки не намират смисъл в това да перат дрешките на ръка, когато има пералня. Бабата е в потрес, че не давате вода на бебето. Жадна сте, а на рафта за чаши намирате чинии. Наглед дребни неща, които могат както да развалят настроението на двете страни, така и да се чудите после, как се скарахте толкова жестоко, заради такова малко нещо.

Трябва да обмислите и кога да използвате жокера „баба”: дали веднага след раждането или известно време след това. Вземете предвид дали таткото ще се възползва от полагащата му се отпуск. В случай, че той е вкъщи, можете да повикате майка си или свекърва си след като изтече отпуската му – за да нямате суетящи се помощници, а после изведнъж да се окажете сама. Ако по някаква причина бащата не може да се възползва от полагащия му се отпуск, за да е около вас в първите дни с бебето, бабата ще е добре дошла веднага.

­­­С времето всичко си идва на мястото и ще ставате все по-уверени в родителските си действия. Външната помощ ще ви е необходима все по-рядко, а бабите и дядовците търсете, ­­­не за да се включват в домакинството, а за да лудуват с внучето.

Източник: bebezona.bg

Изпратено на 11/12/2012 от Анонимен. Прочетено 3876 пъти.за нас | контакти | реклама | полезни връзки | RSS новини
 
Copyright (c) 1999 - 2022 Triada Soft Ltd
 

 

търси

в раздел8/16/2013
Как да отговаряте на сериозните детски въпроси

7/11/2013
Оптимизмът е разрушителен за брака

11/12/2012
Първи дни с бебето! Можем ли всичко сами?

7/13/2012
Не бъдете обсебваща майка

6/20/2012
Златни правила в събирането на багаж

1. Ревност и съперничество между децата в семейството (11406)

2. Как да отговаряте на сериозните детски въпроси (9425)

3. Спирачки на мрънкането (9208)

4. Слушай, започваме! Когато стигнем до края на приказката, ще знаем повече, отколкото знаем сега... (7430)

5. Децата и семейството (6818)

Дете левичар

Ревност и съперничество между децата в семейството

Драма ли е разводът в зряла възраст?

Чудото на живота