Семейство

Слушай, започваме! Когато стигнем до края на приказката, ще знаем повече, отколкото знаем сега...

Познавате тези редове, вашите баба или дядо или родителите ви са ви ги прочитали в някоя лятна вечер или късен зимен следобед. Спомняте си кой ги е написал, нали? Това е приказката за Снежната кралица, а нейният автор е майсторът –разказвач Ханс Кристиан Андерсен.
Питали ли сте се защо книгите за деца се различават от четивата за възрастни. Как съдържанието им развива въображението на малчуганите и ги въвежда в света на големите. Ако информацията, която носят е толкова важна за мисленето на малкия човек, подборът им би трябвало да е внимателен. Като родител замисляли ли сте се каква книга прочитате на детето си преди да заспи?
Повечето от нас знаят добре приказката за червената шапчица и злия кръвожаден вълк, за Снежанка и отмъстителната вещица. Добрите получават награда - щастлив живот с принц, или признание от семейството си и обществото, а злите-справедливо наказание.
Приказките учат децата, че трябва да са търпеливи, работливи, да оценяват хората по характера им, вместо по външността (както е в „Красавицата и Звяра”). Вълшебният свят на думите развива въображението на малкия човек. Интересна и увлекателна, историята отнася детето в света на приключенията. За него непознатият разказ е цяло ново преживяване. Приказките провокират и въпроси в малката глава. Така със своите отговори вие, техните родители, можете да създадете първите принципи и навици в живота на детето си.
1. Приказките носят в себе си послания, които помагат на детето да порасне.
2. Жестокостта, за които става въпрос в приказките, е различна от тази, показвана във филмите и медиите. Представянето на злото в тях е поучително. Злото все пак съществува в света, но доброто винаги го побеждава.

Приказките на Ханс Кристиан Андерсен
В България световно известният датчанин е популярен най-вече с приказките си за деца. Разказите му за грозното патенце, което се превръща в красив лебед, за вярната сестра Елиза в дивите лебеди, за Ида и танцуващите цветя и малката русалка, са увлекателни и завладяващи. Вълшебният свят на майстора-разказвач, предаден в 210 приказки, носи различни поучения.
Със сигурност обаче не знаете, че Андерсен е бил дълбоко убеден християнин. В почти всяка негова приказка става въпрос за величието на Бог, както и за герои, които отправят молитви към Него, заради добротата му. На български остава непреведена приказката за „Прислужницата еврейка” , която поучава читателите, че всеки човек е ценен за Бог.
Какво значение има това?
Ценностите, за които става въпрос в тези приказки, се отличават от култа, налагащ се от рекламите, медиите и популярните личности, давани по телевизията. Поставянето на акцент върху материалните придобивки, като важни, и върху това, че човек си е самодостатъчен и да е егоист е всъщност полезно за него самия, са малка част от тези разлики. Медиите и филмите по телевизията не винаги са подходящи за децата и те не ги разбират добре. Според психолозите точно телевизията и филмите са сред главните виновници за стреса при децата, заради агресивните сцени и лошите новини. До детското съзнание по-лесно се достига с приказка. Приказките демонстрират различен модел на поведение към хората и заобикалящия свят, от този показван по телевизията. Те дават възможност на децата да подхранват въображението си, като допълнят във фантазиите си света на думите, които слушат и да си зададат въпроси. По този начин завладяващата история, която вие, като родител разказвате на детето си ще остави незабравим и безценен спомен за него, заради контакта между вас. Малкият човек се чувства важен за вас. Вие му отделяте време, за да му прочетете любимата си детска приказка от вашето миналото, отговаряте на въпросите му и ставате по-близки. От друга страна детето ви доверява своите приказни фантазии и се забавлява във вашата компания.
Преди да купите непозната за вас книжка с приказки разгледайте я и прочетете добре. Вижте предварително каква поука носи тя към своите читатели и дали е подходяща за възрастта на детето ви.

Списанията за деца
Освен красиво изрисувана книга, можете да вземете на детето си списание. Нашият съвет е да погледнете „Пчелица”-заслужава си- и то не само защото продължава традицията на най-старото детско списание в България. „Пчелица” е издадена за първи път през 1871 от Петко Славейков. Освен стихотворения, разкази, приказки, гатанки от българските автори класици, в списанието невръстните читатели ще открият и научнопопулярна информация за света, за детското здраве, ще се забавляват с ребуси, кръстословици и занимателни странички. Всеки месец списанието предлага и различни фигурки от хартия и картон, които децата могат да изработят сами по модел, посочен на страниците му.

Източник: moetosemeistvo.bg

Изпратено на 10/6/2009 от анонимен. Прочетено 7431 пъти.за нас | контакти | реклама | полезни връзки | RSS новини
 
Copyright (c) 1999 - 2022 Triada Soft Ltd
 

 

търси

в раздел8/16/2013
Как да отговаряте на сериозните детски въпроси

7/11/2013
Оптимизмът е разрушителен за брака

11/12/2012
Първи дни с бебето! Можем ли всичко сами?

7/13/2012
Не бъдете обсебваща майка

6/20/2012
Златни правила в събирането на багаж

1. Ревност и съперничество между децата в семейството (11406)

2. Как да отговаряте на сериозните детски въпроси (9425)

3. Спирачки на мрънкането (9209)

4. Слушай, започваме! Когато стигнем до края на приказката, ще знаем повече, отколкото знаем сега... (7431)

5. Децата и семейството (6819)

Дете левичар

Ревност и съперничество между децата в семейството

Драма ли е разводът в зряла възраст?

Чудото на живота