Семейство

Подстрекават ли към насилие компютърните игри?

В продължение на няколко години американските професори Карън Матюс и Соня Брейди от Калифорнийския и Питсбъргски университети проучват какво е влиянието на компютърните и видео игри върху психиката на подрастващите тийнейджъри и по-малки деца.
Те стигат до няколко категорични извода.
Игрите, в които има показано насилие повишават кръвното налягане на младите хора. Те изживяват силен стрес. Ако тези подрастващи живеят в семейство на агресивни родители и роднини и в атмосфера на насилие, децата реагират още по-явно на видяното насилие и в игрите. Те проявяват много по-малко състрадание и желание за сътрудничество с връстниците си и със семейството си, стават по-агресивни и са настроени съпернически към всички. Насилието, на което стават свидетели невръстните, показано във филмите или по медиите, често е много крайно и изглежда безнадеждно. То води до промяна в мисленето на младежите.
Не случайно проучване на психолозите от Института по психология към БАН в София установява, че децата най-много се страхуват да гледат новините по телевизията.
Липсата на проявено състрадание както в предаванията, така и по филмите обърква и нарушава представата на подрастващите към заобикалящия ги свят. Какъв съвет дават специалистите на родителите? Да бъдат винаги близки с децата си.
Най-пагубна е загубата на връзката между родители и деца. Общуването с малчуганите и тийнейджърите е безценно и родителите трябва да отделят време за него всеки ден като го разграничават от ангажиментите си.
Освен силния стрес, компютърните игри с насилие пораждат в децата и усещането, че някой ги преследва. След като са играли на тях, те намират за приемливо лошото отношение на околните, алкохола и наркотиците, твърдят професорите Матюс и Брейди.

Източник: moetosemeistvo.bg

Изпратено на 2/22/2010 от Анонимен. Прочетено 3287 пъти.за нас | контакти | реклама | полезни връзки | RSS новини
 
Copyright (c) 1999 - 2021 Triada Soft Ltd
 

 

търси

в раздел8/16/2013
Как да отговаряте на сериозните детски въпроси

7/11/2013
Оптимизмът е разрушителен за брака

11/12/2012
Първи дни с бебето! Можем ли всичко сами?

7/13/2012
Не бъдете обсебваща майка

6/20/2012
Златни правила в събирането на багаж

1. Ревност и съперничество между децата в семейството (11023)

2. Спирачки на мрънкането (8763)

3. Как да отговаряте на сериозните детски въпроси (8195)

4. Слушай, започваме! Когато стигнем до края на приказката, ще знаем повече, отколкото знаем сега... (7054)

5. Децата и семейството (6412)

Дете левичар

Ревност и съперничество между децата в семейството

Драма ли е разводът в зряла възраст?

Чудото на живота