Семейство

Оптимизмът е разрушителен за брака

Оптимизмът обичайно се смята за възхитително качество, което може да окаже положително въздействие върху психическото и физическото здраве. Но ново изследване установи, че той е разрушителен за брака.

Според учените, оптимизмът може да бъде пречка, защото очакването на най-доброто в живота пречи на предприемането на проактивни стъпки, когато сме изправени пред трудности. Изследователите Лайза Неф и Андрю Джиърс смятат, че младоженците трябва да обръщат по-голямо внимание на начина, по който оптимистичните им очаквания се концептуализират.

Изследователите са на мнение, че хора, които са умерени оптимисти в живота, няма да имат проблеми, но крайните оптимисти за връзката си може да се справят по-лошо, ако нещата се объркат. Проучването им показало, че по-склонните към оптимизъм съпрузи имат по-положително поведение за разрешаване на проблем, когато са изправени пред конфликт.

Тези хора имали по-конструктивно отношение при разрешаването на проблеми и преживявали по-малко спадове в брачното щастие в първата година от брака им. Но хората, които съсредоточавали оптимизма си само върху връзката си, не били толкова конструктивни при разрешаването на проблемите, когато възникнел конфликт с партньора им. С течение на времето тези хора преживявали и по-рязък спад на брачното щастие.

Учените стигнали до извода, че макар общите форми на оптимизъм да са преимущество за връзката, оптимизмът за самата връзка може да изложи двойките на риск от разпадане на брака им. /БГНЕС

Източник: nakratko.bg

Изпратено на 7/11/2013 от Анонимен. Прочетено 2500 пъти.за нас | контакти | реклама | полезни връзки | RSS новини
 
Copyright (c) 1999 - 2022 Triada Soft Ltd
 

 

търси

в раздел8/16/2013
Как да отговаряте на сериозните детски въпроси

7/11/2013
Оптимизмът е разрушителен за брака

11/12/2012
Първи дни с бебето! Можем ли всичко сами?

7/13/2012
Не бъдете обсебваща майка

6/20/2012
Златни правила в събирането на багаж

1. Ревност и съперничество между децата в семейството (11406)

2. Как да отговаряте на сериозните детски въпроси (9426)

3. Спирачки на мрънкането (9209)

4. Слушай, започваме! Когато стигнем до края на приказката, ще знаем повече, отколкото знаем сега... (7431)

5. Децата и семейството (6819)

Дете левичар

Ревност и съперничество между децата в семейството

Драма ли е разводът в зряла възраст?

Чудото на живота