Семейство

Чудото на живота

Животът на човека започва от момента, в който една мъжка полова клетка "се срещне" с една женска. Тогава се случва онова необяснимо чудо - две различни и отделни клетки създават нова клетка, носител на уникална информация - данните за новия човешки организъм, като цвят на очите, пол, цвят на кожата и т.н. Наричат съвсем в началото тази нова клетка зигота. Думата идва от гръцки и означава обединен, съединен. На първия ден от съществуването си тя е с големината на кристалче сол. Оплодената яйцеклетка зигота е все още неразделена. Докато зиготата се развива в матката, жената все още не подозира, че в нея е започнал нов живот.
На третия ден от срещата на мъжката полова клетка с женската зиготата се отправя към матката на жената и към петия започва да се храни от лигавицата й. 

На двайсетия ден започва развитието на гръбначния мозък и нервната система. Към 23 ден зародишът се развива така бързо, че ако този усилен процес продължаваше докрая на бременността, детето щеше да се ражда с големината на слънцето. Но всяка секунда от развитието на човека в организма на неговата майка е "изчислена" прецизно и точно от Твореца на това чудо.
Между двадесет и първия и двадесет и третия ден се задвижва за първи път в живота на човека сърцето му. Първият му удар остава все още скрит за неговата майка. На тридесет и първия ден от знаменателната "среща" на половите клетки човекът има гръбнак, сърце, ръце, крака, уши и очи. Плацентата изгражда преграда между кръвта на плода и кръвта на майката. На тридесет и втория ден половината от плода представляват неговия мозък и сърце, което усилено изтласква кръвта на плода. На четирийсетия ден малкото човече е с големината на последната фаланга от кутрето на своята майка. На четирийсет и четвъртия ден очите и ушите идват на мястото си. Кръвоносната система започва да се усъвършенства. На петдесетия ден се оформят пръстчетата по крайниците. 

До сега са изминали седем седмици от зачеването на новия живот, почти два месеца. Жената със сигурност знае, че ще стане скоро майка. Готова ли е за тази отговорност? Като че ли е нормално гинекологът да те попита "Какво правим, раждаме ли или...?" Отстраняването на плода според съвремената медицина е допустимо до третия месец от бременността. 

През деветата седмица или в началото на третия месец всички органи на човека са оформени и "готови". Той е висок цели четири сантиметра. Сега започва да се дооформя гръдния му кош. Човекът не е готов да излезе на бял свят, понеже органите му ще продължат да се усъвършенстват през следващите месеци от бременността. Но той вече свива пръсти, а кожата му има своя характерен релеф и отпечатъци по фалангите. През четвъртия месец плодът може да поглежда, да сбръчква челото си. Наблюдава се гълтателния му рефлекс. Неговата майка вече може да усеща движенията му. Лицето му придобива бебешки черти. Той спи и се буди, движи мускулите си координирано. В началото на четвъртия месец родителите вече имат възможност да разберат пола на детето си. 

През петия месец той добре усеща вече какво става и навън, около майка му и трепва при висок и силен шум. Висок е тридесет сантиметра. През шестия месец спи и се буди на цикли. Към средата на този месец централната нервна система на малкото човече регулира дишането, хранителния процес, както и движенията на мускулите. През седмия месец бебето вижда и чува. То добре разпознава гласа на майка си и тембара на баща си. Бременността трае 280 дни. Бебето може да се роди след 266-ия ден или до 294 ден.

Източник: moetosemeistvo.bg

Изпратено на 1/28/2009 от . Прочетено 5245 пъти.
Изпратено на 2/20/2009 от Анонимен.

Вашият коментар...
Наистина чудо!
за нас | контакти | реклама | полезни връзки | RSS новини
 
Copyright (c) 1999 - 2023 Triada Soft Ltd
 

 

търси

в раздел8/16/2013
Как да отговаряте на сериозните детски въпроси

7/11/2013
Оптимизмът е разрушителен за брака

11/12/2012
Първи дни с бебето! Можем ли всичко сами?

7/13/2012
Не бъдете обсебваща майка

6/20/2012
Златни правила в събирането на багаж

1. Ревност и съперничество между децата в семейството (11590)

2. Как да отговаряте на сериозните детски въпроси (9899)

3. Спирачки на мрънкането (9394)

4. Слушай, започваме! Когато стигнем до края на приказката, ще знаем повече, отколкото знаем сега... (7656)

5. Децата и семейството (7034)

Дете левичар

Ревност и съперничество между децата в семейството

Драма ли е разводът в зряла възраст?

Чудото на живота