Семейство

Новините по телевизията са новите приказки, които плашат децата

Много от психологическите проучвания показват доколко са основателни притесненията ни за влиянието на телевизионните програми върху светогледа на подрастващите.
В следващите редове са описани осем съвета от специалисти по детското психическо развитие, които могат да ви помогнат, ако не искате телевизията да бъде възпитателят на децата ви.
За децата най-плашещи се оказват новините. Катастрофите и убийствата, за които става въпрос в тях, макар да не са предадени с подробности от събитието, оставят впечатлението в подрастващите, че живеят във враждебен свят, в който нямат никаква сигурност.
Говорете с децата си за ставащото в страната ви и в света и за това доколко реална е опасността за вас самите и за децата ви.
Страховете на децата се различават в зависимост от тяхната възраст. След 5-6-тата си година, те започват да различават измисления свят от реалността. Обяснете им, че самолетните катастрофи, пожарите и земетресенията не се случват толкова често и за това се наричат новини.
Използвайте информацията от новините, за да ги научите на нещо ново. Например да разкажете повече за страната, за която става въпрос в тях, за народа и за културата му, както и какви са причините за различните катастрофи. Посъветвайте децата си как да се предпазят от опасностите.
Обърнете особено внимание на добрите новини, колкото и трудно е да откриете такива в информационните емисии.
Лекарствата, които лекуват тежки заболявания, мирните спогодби, подпомагането на изоставени или болни деца, спортните постижения, са малка част от добрите новини, които заемат място към края на новините. Разговаряйте и за тях.
Обяснете на децата си какво представлява бизнеса с новините, как се раждат „водещите новини”, носещи по-голяма печалба, какво представлява рекламния бизнес и доколко достоверни са рекламите.
Децата до две и половина години могат да имитират видяното по телевизията. Картините, които те виждат лесно грабват вниманието им. Разнообразието от цветове и бързите движения ги завладяват. За това те харесват най-вече анимациите. Между три и пет годишна възраст малчуганите проучват и навлизат в живота на възрастните и в света им. За тях телевизията е запознанство именно с този свят. От вас зависи дали искате децата ви да опознаят живота чрез телевизията.
Сцените с насилие обикновено са съпроводени с по-различна музика, наситени са с действие и емоция и децата им обръщат по-голямо внимание. Проучванията показват, че поведението на деца, гледали насилие по телевизията, става по-агресивни. Задължително е децата да не наблюдават сцените с изнасилвания по филмите.
14 000 от кадрите, които заливат зрителите годишно по телевизията, са открито или завоалирано сексуални. Нито един от тях не показва до какво би довел безотговорния сексуален контакт и какво в действителност е сексът. Рекламите също създават погрешни навици у подрастващите. Тези послания могат да бъдат пагубни за нормалното сексуално развитие за децата ви.
Изводът на специалистите е ясен. Занимавайте се всеки ден с децата си, като разговаряте целенасочено за новините и събитията, които се случват в живота ви.

Източник: moetosemeistvo.bg

Изпратено на 2/23/2009 от Анонимен. Прочетено 3465 пъти.за нас | контакти | реклама | полезни връзки | RSS новини
 
Copyright (c) 1999 - 2024 Triada Soft Ltd
 

 

търси

в раздел8/16/2013
Как да отговаряте на сериозните детски въпроси

7/11/2013
Оптимизмът е разрушителен за брака

11/12/2012
Първи дни с бебето! Можем ли всичко сами?

7/13/2012
Не бъдете обсебваща майка

6/20/2012
Златни правила в събирането на багаж

1. Ревност и съперничество между децата в семейството (11625)

2. Как да отговаряте на сериозните детски въпроси (10013)

3. Спирачки на мрънкането (9435)

4. Слушай, започваме! Когато стигнем до края на приказката, ще знаем повече, отколкото знаем сега... (7698)

5. Децата и семейството (7070)

Дете левичар

Ревност и съперничество между децата в семейството

Драма ли е разводът в зряла възраст?

Чудото на живота