Семейство

Избор на цвят в детската стая

Според психолозите човешкото мислене е пряко свързано със зрителното възприятие. Колкото повече оттенъци различават очите, толкова по-съвършен е човешкият мозък.

През първи две години детето е добре да е заобиколено от меки тонове. Едва след тази възраст детската стая може да се насити с ярки, пъстри и весели цветове.
Бебешката стая трябва да е спокойна, балансирана и уютна. Подходяща е комбинацията от топло гълъбово синьо и пастелно-жълто, която създава усещане за защитеност и уют. 

Според психолозите едва след четвъртата година детето започва да отдава значение на контрастите и пълноценно да възприема ярките цветове – жълто, червено, синьо. Именно в този период трябва да се използват чистите тонове, доколкото именно те създават слънчева и динамична атмосфера за игра. 

 

По-добре не използвайте в детската стая тъмните цветове от светлинния спектър. Колкото една багра е по-близо до черното, толкова по-подтискащо въздейства тя върху психиката на детето. Светлите багри, обратно на това, предизвикват положителни емоции, съответстват на развитието, младостта и силата.
Доказано е, че добро, приповдигнато настроение може да се постигне с нюансите на слонова кост, а нежният гълъбов цвят на стените нормализира кръвното налягане и подобрява общия тонус.

Интересно въздействие се постига с комбинация от две цветни стени. Например съчетанието от светло-жълто и светло синьо, но не монохромно, а с бледи отенъци – съчетанието разбива монотонността и създава приятна живописност за очите. 

Стаята на момичето най-често е в розово, а на момчето в синьо. Според специалистите обаче тези цветове съвсем не са задължителни. 

Като цяло детската стая трябва да е решена в нежни и чисти тонове – розови, зелено-жълти, светло сини, светло зелени. Пастелните багри създават хармонична среда и внасят жиненост и веселие и в най-мрачната стая.
Светлите отенъци на виолетовото са подходящи за ученика, защото дават положителен творчески импулс и стимулират работата на ума.
Ярките тонове трябва да се използват много внимателно, за да не направят атмосферата прекалено раздразнителна. Особено внимателно следва да се работи с оранжевото. 

Важно значение за избора на цвят има и темперамента на детето. 
Например стаята на малкия флегматик или меланхолик може да е декорирана с отделни неголеми червени предмети. Те ще образуват ярки цветни петна и ще стимулират активността на детето.

Нежният син фон е подходящ за стаята на неспокойния холерик или за лесно възбудимия сангвиник с взривяващ темперамент. Твърди се, че багрите на синьото укрепват организма на детето и стимулират неговото развитие.
Стаята на свръхактивното дете не бива да е с оранжеви стени, защото те ще го направят още по-буйно и трудно ще го приспят. 

Сигурен начин да откриете най-подходящият цвят за своето дете е като го попитате. Цветовите предпочитания от най-ранна детска възраст отразяват емоционалните потребности на човек и изразяват уникалната му индивидуалност.

Източник: gtcdesign.bg, bgdezine.com

Изпратено на 9/13/2011 от Анонимен. Прочетено 3857 пъти.за нас | контакти | реклама | полезни връзки | RSS новини
 
Copyright (c) 1999 - 2021 Triada Soft Ltd
 

 

търси

в раздел8/16/2013
Как да отговаряте на сериозните детски въпроси

7/11/2013
Оптимизмът е разрушителен за брака

11/12/2012
Първи дни с бебето! Можем ли всичко сами?

7/13/2012
Не бъдете обсебваща майка

6/20/2012
Златни правила в събирането на багаж

1. Ревност и съперничество между децата в семейството (10992)

2. Спирачки на мрънкането (8724)

3. Как да отговаряте на сериозните детски въпроси (8113)

4. Слушай, започваме! Когато стигнем до края на приказката, ще знаем повече, отколкото знаем сега... (7011)

5. Децата и семейството (6379)

Дете левичар

Ревност и съперничество между децата в семейството

Драма ли е разводът в зряла възраст?

Чудото на живота