За Всеки по Нещо

Съвети за подготвяне на автомобила за зимата

Средно около 500 лв излиза на автомобил подготовката за предстоящите зимни условия. Повечето хора вече са подготвили колите си, но онези, които все още не са направили това могат да прочетат няколко полезни съвета, преди да започнат. Ето какво препоръчват специалистите:

Старт
Принципно през зимата стартирането на автомобила е затруднено, което налага специални зимни масла за двигателя, които са по-редки и не затрудняват до голяма степен първоначалният пуск на двигателя. Трябва да се смени горивният филтър, за да се избегне наличието на влага в него.

Акумулаторът е другото важно нещо за стартирането на автомобила. Трябва да се следи нивото на течността в него, ако ползвате такъв тип акумулатор. Това не важи за хората с така наречените “сухи” акумулатори. Добре е да се провери състоянието му и заряда, за да не се стигне до отказ при по-ниски минусови температури. По-старите дизелови автомобили принципно палят по трудно, което налага и проверка на свещите. Също така се препоръчва зареждането на зимна нафта, поради наличието на парафин в нафтата, което я кара да замръзва.

Спирчаки
Препоръчително е да се прегледа нивото на накладките и дали имат нужда от смяна, по-изядените накладки забавят спирането понякога. Не е лошо да се погледне и нивото на спирачната течност.

Гуми
Много е препоръчително да се шофира със зимни гуми през зимата, за по-добро сцепление между настилката и гумата. Не се препоръчват всесезонните гуми. Добре е гумите ни да са с грайфер между 8 и 4 мм, под 4 мм вече е така наречената критична точка и се препоръчва смяна. Освен грайфера за зимните гуми е важно колко сезона са карани, как са експлоатирани през това време и дали са карани през лятото. Зимна гума карана през лятото не се препоръчва защото вече се е “изпекла”, тоест станала е по-твърда, което не помага на сцеплението и през зимата. Зимните гуми трябва да бъдат значително по-меки от летните. Не се препоръчва ползването на зимни гуми след 4-тия им сезон, поради същата причина, просто гумите вече губят свойствата си и по този начин повишавате риска.

Резервоар
Препоръчително е да бъде поне наполовина пълен. Опитвайте се да пълните резервоара, колкото се може по-често и повече, защото е вероятно да закъсате в преспа примерно, където може да стойте и с дни. Ако нямате достатъчно количество гориво рискувате да измръзнете.

Стъкла
При обилен снеговалеж е добре да се постави нещо под чистачките, вестник например би свършил работа. По-лесно е после да се почисти снега. Също така е добре да имате винаги под ръка и традиционната стъргалка за сняг.

Врати
Препоръчително е да ви се намира под ръка спрей за размразяване на ключалки. При по-сериозни температури не са малко случаите на замръзнали ключалки. Не само че рискувате да останете на студено, ами може да си счупите и дръжката на вратата. Едно пръскане със спрея и след няколко минути вратата се отваря без проблем.

Източник: bulgarianews.eu

Изпратено на 11/9/2012 от Анонимен. Прочетено 3642 пъти.за нас | контакти | реклама | полезни връзки | RSS новини
 
Copyright (c) 1999 - 2020 Triada Soft Ltd
 

 

търси

в раздел8/27/2013
Как да се държим на масата. Първа част

7/11/2013
Преобразете дома с минимални средства

11/9/2012
Съвети за подготвяне на автомобила за зимата

9/13/2012
Следваканционна депресия

5/17/2012
Нека бъдем по-щастливи

1. Името издава качествaтa на личността (49686)

2. За всяка жена и нейното самочувствие (33708)

3. 30 полезни съвета (32756)

4. Чувствата и контролът над тях (22138)

5. Не позволявайте да ви използват! (17733)

Кафе

Името издава качествaтa на личността

30 полезни съвета

Страдате ли от безсъние?

Как да забогатеем от Интернет