За Всеки по Нещо

По-дълга отпуска - по-дълъг живот!

Статистиката показва, че редовната почивка намалява риска от преждевременна смърт с 20%.
Но колко от нас се съобразяват с това?
Някои се лишават от отпуск, защото се страхуват да не загубят работата си, тъй като шефът им не толерира дългото отсъствие от работното място.
Но повечето сами се отказват от годишен отпуск, заради по-големите премии, или заради това, че има опасност друг да ги измести по стълбичката на кариерийния успех или просто вече са неизлечимо болни работохолици и са отрязали всичките си социални контакти и няма с кого да отидат на почивка, а на работа се чувстват ценни и необходими, а когато останат сами изпадат в депресивни състояния и отчаяние.
Но в медицинската литература вече се появява специален термин – “синдром на липсата на отпуска” (Vacation Deprivation Syndrome). Той естествено е бил създаден в САЩ, но вече почти епидемично се забелязва да се разраства и у нас.
Американските психолози твърдят, че ежедневният стрес е равнозначен на натравяне на организма, което е пагубно върху общото физическо, а и психическо състояние.
В този случай организмът се намира под постоянното въздействие на канцерогени и други вредни вещества, способни да предизвикат сърдечен пристъп, инсулт, рак и други сериозни проблеми със здравето.
Според проведено в САЩ изследване работохоликът живее по-кратко дори в сравнение с човек, злоупотребяващ с алкохола.
Според американските психолози 2 седмици годишен отпуск е минимумът, който е необходим на организма ни да се пребори със стреса.
Естествено тези две седмици са крайно недостатъчни, за да си починем пълноценно.
САЩ са най-застрашени от този синдром на работохолиците, защото те официално са непочиваща нация. Най-добре са във Франция, където със закон е прието годишният отпуск да е над 6 седмици.
А как е в България? Двуседмичният годишен отпуск, почти във всички фирми и учреждения е напълно възможен, но дали го ползваме и ключовата дума за българите е как го ползваме? Дали умеем да почиваме, да се отпуснем, да се забавляваме, да си позволим да отидем на море, на екскурзия или вземаме отпуск, за да сложим зимнина, да направим ремонт и да ходим по доктори...Източник: az-jenata.com
Изпратено на 9/13/2007 от Анонимен. Прочетено 2856 пъти.за нас | контакти | реклама | полезни връзки | RSS новини
 
Copyright (c) 1999 - 2020 Triada Soft Ltd
 

 

търси

в раздел8/27/2013
Как да се държим на масата. Първа част

7/11/2013
Преобразете дома с минимални средства

11/9/2012
Съвети за подготвяне на автомобила за зимата

9/13/2012
Следваканционна депресия

5/17/2012
Нека бъдем по-щастливи

1. Името издава качествaтa на личността (49691)

2. За всяка жена и нейното самочувствие (33712)

3. 30 полезни съвета (32758)

4. Чувствата и контролът над тях (22142)

5. Не позволявайте да ви използват! (17735)

Кафе

Името издава качествaтa на личността

30 полезни съвета

Страдате ли от безсъние?

Как да забогатеем от Интернет