Календар, Традиции

Защо булките тачат Спасовден

Защо булките тачат Спасовден Кога да е Спасов ден не решава само слънчевият календар. По стара мистична традиция тук съдбовна дума има и Луната. Връзката отразява разумния компромис на християнството с древните тайнства: да е точно на 40-ия ден след Великден, който е вързан по специална формула с неделя подир първото пролетно пълнолуние. Лично Христос явно е държал на тази връзка щом е изчакал именно този ден за Възнесението Си в селенията Господни. Срещата с тези мистични сили е започвала още от нощта срещу Спасовден. Кандидатите за контакт са били предимно отчаяно болни хора и непримирими бездеткини. Те задължително потеглят с дарове, като минимумът включва нов пешкир, бъклица вино, пита хляб, печена кокошка и чорапи. Отделно за свои нужди носели вода в нова зелена стомна и друга кърпа. По гори и ливади търсели чудното биле росен и където го откриели, си постилали в тревата, за да сврат глава под ценната дрога. Бог е дарил цветето с две педи ръст, та хем, като си отдолу да се правиш, че си скрит, хем да те види лесно силата, която ще минe по поляната. Има две коренно различни становища за съществата, които през нощта вършeли целебната работа. Мистичната версия е, че това били русалките, които сеели своята роса над нивите. Другият възглед е на хлевоустите безделници, които са на мнение ,че течността твърде условно наподобява роса. Тяхната теза намира подкрепа в том 30-сти на "Сборника с народни умотворения", където Г. Големанов намеква, че някои буйни и решителни младежи ходели тайно да изпълняват ролята на русалии. Вярно, на поляната не били само булки. Първият ни вестникар Иван Богоров изтъква всеизвестния на "пациентите " факт, че "всякой от тях е длъжен по една набожност да мълчи чтото и да види". Затова според него на обичая наблягали "най-паче бездеткините". Явно хитрата жена умее да се възползва по времето, когато се възнася Богът й. А че магията сработва, свидетелства сам Богоров в пътеписа си от Чирпанско."О,чудеса, чудеса, която чирпанка не е имувала дете,тутакси заченва и става трудна" - пише той . Откъдето става ясно ,че през миналия век умели медиатори в тайнствата са били дори ваклите овчари. Точно до втори петли те устремно сколасвали с магиите . Тогава влизали в работа водата от стомната и напръскани надве- натри жените се шмугвали обратно да се върнат скришом вкъщи. Е, някой все е научавал нещо. Но нали трябвало да се мълчи за мистичните дела, можел само да рече: -Те ти, булка Спасовден! А ответна нейна реплика не се предвиждала. Смятало се ,че простата жена няма как да знае от какво била смазана тревата, нито кой яде призори печени кокошки с руйно вино на росна поляна.
Изпратено на 5/30/2000 от Миглена Ивановаmegi at triada dot bg. Прочетено 16552 пъти.
Изпратено на 6/5/2013 от Диана.

Това е начин хитрите жени, омъжени за безплодни мъже, да родят дете. И в същото време да запазят достойнството на съпрузите си.

Изпратено на 6/9/2005 от Светло.
Спасовден е еманация на истинската роля на пролетния секс за самочувствието на употребяващите разнообразни отношения и сношения в извънсемеен контекст. Преобразуването на чувствените енергии може да доведе до самостоятелно /несподелено/ преживяване на оргазмичното. Заради пародийната недействителност на другия. Всъщност всичко може да се окаже само сън в предлятна нощ.
Изпратено на 5/21/2005 от рени.
izwikah bashta mi da gleda bebeto za malko ... pyk to mina пове4е време ...i toi mi wika : - Az imah druga rabota a ti -Те ти, булка Спасовден! dobe 4e e neta da razbera kakwo e imal predwid :)
Изпратено на 6/7/2000 от пострадал.
Е туй е то: Какво друго може да каже един мъж, когато новото му гадже го стресира с фразата "май съм бременна" - Те ти, булка Спасов денза нас | контакти | реклама | полезни връзки | RSS новини
 
Copyright (c) 1999 - 2024 Triada Soft Ltd
 

 

търси

в раздел8/22/2013
Кръщене

7/11/2013
Илинден 20.07.2013

12/5/2012
Никулден

11/9/2012
Празници през месец Ноември

4/11/2012
Пожелания за Великден

1. Именни дни (66444)

2. Вашият имен ден (43598)

3. Как се празнуват Коледа и Нова година по света? (33620)

4. Направете красиви великденски яйца (31988)

5. Пригответе за Великден нещо бързо и вкусно (27159)

Правенето на сурвачка – цяла магия

Именни дни

Полезни съвети за дрехите

Защо булките тачат Спасовден

Как се празнуват Коледа и Нова година по света?