Календар, Традиции

Коледа

Много празници ни налегнаха, българинът си прибра корема, но масата - не! Не си прибра и вересиите и затова сега диша на честна дума. Вече съм доста разколебан дали да я посрещаме тази Нова година, или да поканим някоя по-стара, щото и без туй сме й свикнали. От тази какво можем да очакваме? Освен да продължи до следващата, а ние да се разпилеем по пътя...
Ослушвате ли се за коледари? Идат! Много трябва да внимавате как ще ги дарите, защото ако не ви харесат подаръците - стават люти като профсъюзите.
Последният от “лютите” си тръгва, нарамил пътната ви врата. Така оставате отворени за Европа, но разградени за комшиите.
В европейските страни се опитват да се противопоставят на триединството “Дядо Коледа, пуйка, елха”. От това триединство нашенецът предпочита средното, което е с пера и след празника дълго се дояжда.
Впрочем за втори път пуешкото семейство се проявява като “скандалджийско” в световната история. За първи път това става в родната им страна, но там главният екшън-герой се явява съпругът - надутият пуяк.
През 1782 след големи спорове белоглавият орел е избран за символ на САЩ. И наистина този граблив хищник като че е създаден за символ - представителен, зорък, с големи нокти. Любопитно е обаче, че сред конкурентите за хералдически образ е бил и пуякът. Шансовете на пуяка да стане символ на държавата не били малки - нито по навици, нито по външност. Ето кой е бил главният аргумент за него: “Това е най-американската птица. Нито едно животно не е играло такава голяма роля при формирането на нацията като пуяка!”
Като гледам нашия си хал, възможно е да пламне голям спор кой ни е формирал - врабчетата или гугутките?
След като опоскахме пуяка в световен мащаб, ще трябва да се захванем с елхата.
В Германия вратите на къщите се украсяват с венчета от елхови клонки, а коледните елхи се кичат на 24 сутринта. И знаете ли колко пуритански изглежда елхата - накичена е само с червени ябълки и свещички.
В Южна Европа централно място заемат яслите.
В Италия църквите се съревновават по изобретателност и през седмицата преди празника семействата правят обиколка на яслите.
В Испания каталунските ясли, заобиколени от традиционни фигурки, все още заемат важно място.
В Португалия яслите са отстъпили място на елхата и Св. Никола, натоварен с подаръци.
В Гърция коледната елха е заменена от традиционния “кораб”, особено в градовете.
Но елха без подаръци си е голо дърво!
Всички деца в Европа могат да се надяват на коледен подарък. Но той не винаги им се носи от подпийнал мъж с бяла брада, облечен в червено наметало.
В Германия подаръците се носят от малкия Исус и само в отделни семейства от Дядо Коледа.
В Испания подаръците се дават на 24 вечерта.
За подаръци в България ще се надяваме на Международния валутен фонд, а някои по-чевръсти - от разхлабеното внимание на продавачите.
Отделно, които не ги болят краката, да стават и да коледуват. Народът ни е добър, ще ги дари я с ошаф, я с кравайче. И без този номер - портата на гръб. Колкото дадат - толкова!
През празниците не замеряйте, както някога по врабчетата, за да ги печете на керемида, а дръжте пуйка за опаш или гукайте меломазно на прасенцата.
...И знайте, че винаги можете да разчитате на гибелната страст на двата продукта - киселото зеле!
Цаньо Сърнев
Изпратено на 22.12.2003 г. от Анонимен. Прочетено 6419 пъти.за нас | контакти | реклама | полезни връзки | RSS новини
 
Copyright (c) 1999 - 2017 Triada Soft Ltd
 

 

търси

в раздел22.8.2013 г.
Кръщене

11.7.2013 г.
Илинден 20.07.2013

05.12.2012 г.
Никулден

09.11.2012 г.
Празници през месец Ноември

11.4.2012 г.
Пожелания за Великден

1. Именни дни (63704)

2. Вашият имен ден (41571)

3. Как се празнуват Коледа и Нова година по света? (31510)

4. Направете красиви великденски яйца (29926)

5. Пригответе за Великден нещо бързо и вкусно (25293)

Полезни съвети за дрехите

Именни дни

Защо булките тачат Спасовден

Как се празнуват Коледа и Нова година по света?

Именни дни