Как да приготвим козунак за Великден
Продукти (за една доза): 500 гр.брашно
1 яйце за намазване
125 г захар
30 г бадеми
125 г масло
пудра захар
50 г мая
20 г мазнина за намазване на хартията
5 бр. яйца
4 г сол
мармалад - от сливи или шипков
150 мл прясно мляко
кора от 1 лимон
ванилия
100 г стафиди
20 г бадеми
Начин на приготвяне: В малък съд се натрошава маята, прибавя се една лъжичка захар, малко студено мляко.
Разбърква се, след което се прибавя брашно до получаване на рядка кашичка.
Разбърква се добре с дървена лъжица и се наръсва отгоре с брашно, след което се покрива с кърпа и се оставя да втаса.
Маята е готова тогава, когато увеличи обема си двойно и слоят от брашното се напука силно.
Към втасалата мая се прибавят леко затопленото брашно и сместа от разбитите яйца, захар, сол и лимонова кора.
С останалото леко затоплено мляко се замесва тесто, като накрая се прибавя и разтопеното масло и стафидите.
Измесва се добре докато тестото стане гладко.
При измесването е може да се добая още брашно, ако тестото е много меко.
Остава се да втаса на топло място.
При втасването то увеличава обема си два, три пъти.
Втасалото тесто се разделя на две части от които се оформят два козунака по желание (оплетени или кръгли).
По желание в козунаците може да се сложи мармалад.
Като преди оформянето им се разточат и се мамажат с мармалада, а след това се завият.
Козунаците се оставят отново да втасат още половин час, след което се намазват с разбито яйце.
По желание се поръсват с обелени и нарязани бадеми.
Отначало козунаците се пекат в силна фурна, а се допичат на умерена до получаване на златистокафяв цвят.
По желание се поръсват с пудра захар.