Календар, Традиции

Нова година – традицията повелява...

За посрещането на Нова година се приготвя специална обредна вечеря, която се кади. Трапезата е богата и има изобилие от блажни ястия. Задължително е свинското от прасето, което е заклано по Коледа. Домакинята приготвя главата на прасето цяла или прави пача, която е типична българска новогодишна гозба. Може на масата да има също пиле, петел, пуйка.

Както на масата на Бъдни вечер, така и на Нова година трябва да има лук, чесън, жито, сушени плодове, орехи, туршия, които се запазват до Йорданов ден.

По традиция основното ядене трябва да е от птица, което домакинята сервира на всеки. Най-често птицата е върху кисело зеле или пълнена с ориз, стафиди, лук, моркови. Като гарнитура има изобилие от чушки, тиквички, туршия.

След като се прекади вечерята, най-възрастният член на семейството разчупва хляба. Около трапезата се гадае за предстоящата година – времето, реколтата, бъдещето на семейството. Добра поличба е, ако някой кихне. На него му се обещава първото заклано добиче през Новата година.

Баницата с късмети се приготвя с парчета, колкото души има около масата плюс едно. В различните краища на страната плънката е различна. Задължителен е дрянът. Всеки си взима парчето, което е пред него и късметът вътре предопределя цялата предстояща година. Парчето в повече се нарича на Св. Богородица.

След като членовете на семейството приключят с вечерята, се нареждат около огъня и започват да мятат дрянови пъпки или житни зърна, които са наречени на всеки поотделно. Ако пукнат и подскочат е добра поличба.

Новогодишната вечеря е последвана с традиционния Новогодишен десерт. Той се състои от домашна баклава, южни плодове – банани, мандарини, портокали и ядки.

Нова година настъпва с посрещане и на други два празника - Обрезание Господне и Св. Василий Велики, които са на 1ви януари.

Обрезание Господне е осмият ден от Рождество Христово – тогава Иисус получава своето име при обрязването си.

Васильовден ни е познат още като Сурваки. Още преди разсъмване децата взимат украсените си сурвачки от дрян и започват да обикалят къщите и да сурвакат хората за здраве, като започват от своя дом. Дрянът е най-здравото и най-раноцъфтящото дърво. Клонките се избират кичести с пъпки и красиви. Сурвака се първо най-възрастния член на дома и се изрича благословия за здраве и благополучие.

Източник: menbg.com

Изпратено на 12/28/2011 от Анонимен. Прочетено 2180 пъти.



за нас | контакти | реклама | полезни връзки | RSS новини
 
Copyright (c) 1999 - 2024 Triada Soft Ltd
 

 

търси

в раздел



8/22/2013
Кръщене

7/11/2013
Илинден 20.07.2013

12/5/2012
Никулден

11/9/2012
Празници през месец Ноември

4/11/2012
Пожелания за Великден

1. Именни дни (66440)

2. Вашият имен ден (43592)

3. Как се празнуват Коледа и Нова година по света? (33614)

4. Направете красиви великденски яйца (31984)

5. Пригответе за Великден нещо бързо и вкусно (27153)

Правенето на сурвачка – цяла магия

Именни дни

Полезни съвети за дрехите

Защо булките тачат Спасовден

Как се празнуват Коледа и Нова година по света?