Мода

История на червилото


С него жените връщат часовника назад, а младите придвижват стрелките му напред.
Една снимка смайва света. Направена е веднага след обсадата на Ленинград по време на Втората световна война. Прекарала месеци наред в подземните скривалища, млада жена излиза на светло. И първото нешо, което прави, е да начерви усните си!
Началото на този обичай на боядисване на устните се крие в дълбока древност. Първите сведения, дощли до нас, са от Египет. Там жените мажели усните си с червена глина. Римляните смесвали железен оксид с глина.
Съвременничките на кралица Елизабет в Англия счуквали рози със здравец и сместа използвали за червило. През XVIII век парламентът в Англия забранил със закон тази “магьосническа практика, имаща за цел да изкушава мъжете”
През XIX век жените мажели устните си с червен крем. Едва в началото на XX век една германска фирма започнала да продава меки моливи за грим на актьорите, които дамите веднага изкупували. Тези боички се смятат за първите червила.
Днешните червила имат много сложен и разнообразен състав: парафини, мазнини, пигменти, пудри, синтетични вещества. Каквато и да е химичната им формула, жените не могат да им се наситят. И непрестанно купуват нови марки и нюанси на цветовете, които почти веднага смятат, че не са попаднали на подходящият. Не са малко и парите, които хвърлят за радост на богатеещите козметични компании.
Какво кара жените да червят усните си?
Отговорите са различни. Много жени са сигурни, че така повишават сексуалната си привлекателност. Психолози твърдят, че посредством червилото жените подсъзнателно се връщат към младостта си; червените устни н а п о д о б я в а т неразцъфнали розови пъпки.
Червилото изпълнява и други функции. Усните са най-уязвимото място на човешката кожа. При стрес те първи се разтреперват. В тях липсва тъмен пигмент, който поглъща ултравиолетовите лъчи. Червилото от своя страна задържа влагата и предпазва от ултравиолетовите лъчи.
Цветовете на червилата придават и моментни настроения и желания. Бледорозовите червила се използват от някои жени, за да демонстрират свенливост. Виолетовите подсказват силна чувствителност. А яркочервените – бурна страст. Жените не се интересуват, че повечето мъже не харесват червеното, особено ярките и плътни цветове. Запитана защо носи червило, когато мъжът и не одобрява това, една жена отговорила учудено: “Че какво общо има носенето на червило с моя съпруг? Правя го, за да се чувствам самата аз добре, когато съм с него.”


Изпратено на 6/26/2001 от Анонимен. Прочетено 3874 пъти.
Изпратено на 4/23/2004 от ниама зна4ение от горна сам.
абе кое е пална глупост а!?жси4ко си е виарно!!!
Изпратено на 4/2/2002 от АЗ.
Пълна глупост!
Изпратено на 10/28/2001 от stella.
Blagodarq vi za imformaciqta!за нас | контакти | реклама | полезни връзки | RSS новини
 
Copyright (c) 1999 - 2019 Triada Soft Ltd
 

 

търси

в раздел8/16/2013
Пикси прическите на звездите

7/10/2013
Мода за бременни 2013

11/9/2012
Модни тенденции Есен-Зима 2012/2013: "П" като палто

5/29/2012
Корсетите са отново на мода

12/23/2011
Модни тенденции Есен-Зима 2011/2012

1. Да опънем жартиера! (50732)

2. Мъжката вратовръзка (38769)

3. Дрехата прави човека (28322)

4. Спомени за булки (27737)

5. Защо парфюмът ми изветрява толкова бързо? (27149)

Мъжката вратовръзка

Черни очила- само от лицензирана оптика

КЪСИТЕ КРАЧОЛИ ОТ 60- ТЕ: ПАК ХИТ

Няколко класически съвета за обличане на дамите

История на модата