Тиквата е много подходяща за диабетици
Поради високото си съдържание на калий, който подпомага диурезата и намалява количеството на албумин в организма, тиквата намира широко приложение в рационалното и диетично хранене. Тя е подходяща при заболявания на сърдечно-съдовата система и бъбречните болести, както и заболяванията на жлъчката и черния дроб.
Тези, които са склонни към напълняване и болните от диабет, могат спокойно да си хапват тиква.
Семките на тиквата са много ефикасно средство срещу глисти. Рецептата е следната: 300 г обелени тиквени семки с добре запазена зеленикава ципица се счукват и се смесват със 100 г мед. Всяка сутрин на гладно се взема по една лъжица.
По-подходящо е консумирането на печена тиква, а ако е сварена, добре е да се изпива и водата , в която е вряла.