Бабини Деветини

Елизабет Батори – Кървавата контеса

Един от най-известните митични персонажи свързани с вампиризма е Елизабет Батори или както са я наричали близките й – Ержебет (Ержейбет).


Родена е през 1560 г. в един от най-могъщите родове в Трансилвания. Някои историци предполагат, че датата й на раждане се ситуира в периода декември 1560 г. - февруари 1561 г. Роднините й са много влиятелни личности: принцеса, кардинал, цар, главен министър. Елизабет се омъжва на 15-годишна възраст. Съпругът е 26-годишен граф на име Ференц Надасди. Елизабет Батори била енергично и способно момиче противно на високото положение, което заемала. Смятало се, че личности от нейния ранг трябвало да бъдат лениви.Най-изключителната и черта, според нея, била нежната й кожа като крем. Повечето хора, обаче, оценявали кожата и като съвсем обикновена. Но се съгласявали с нея, защото знаели каква участ ги чака. Мъжът и бил груб и недостатъчно образован макар и с аристократично потекло. Домът им станал замъка Шейт (Чейт) разположен в Карпатските планини, скрит от погледите на социалните слоеве, с които Елизабет била свикнала. Архитектурата - романска и готическа смесица характерна за близостта към западната и източната култура. 

Тя бързо започнала да скучае. Мъжът и бил войн и задоволявал това си желание непркъснато. Елизабет бързо намерила начин, чрез който да се чувства добре и да запълва времето, в което съпругът й го няма. Решението й било окултното, при нея идвали всякакви хора с различни способности. Грижила се за всеки един от тях, храна, жилище, внимание. Имала възможност всичко да им осигури. Финансовите и средства били почти неизчерпаеми. Успяла да изучи изкуствата им в детайли, но това не било достатъчно за нея. Следващата и страст били мъченията. 

Началото на тази нейна страст поставил мъжа й, който измъчвал своите пленници. Съоръженията представлявали: добре сглобени нагорещени изглеждащи като нокти клещи, оформяне на втърдено сребро, което закрепено към здрав бич, разкъсва и съдира плътта по такъв гнусен начин, че дори и съпругът й бил погнусен и изхвърлил това устройство от своя замък, връщайки се от поредния героичен набег. Някои документи и отчасти слухове показват, че Елизабет изпитвала върховно сексуално усещане бичувайки млади жени до смърт. 

Интересна е историята на името Батори. Фамилията, която носи това име е много стара, появяват се в регистрите още през XIII в., поемайки властта на области, намиращи се днес под името Полша, Унгария, Словакия и Румъния. Самото име на фамилията е назовавало едно от техните имения. Означава „храбър“. Силата на рода достига своя връх през XVI в. Крахът им е бърз, отчасти това се дължи на славата на Елизабет. 

От друга страна членове на рода Батори е имало по всички висши постове на управление, за да спрат изкачването и замогването на други фамилии, те се сродявали по между си. От тук и възникването на значителен брой здравословни проблеми.
Истинският възход на Кървавата контеса започнал със смъртта на „обичния“ й мъж през 1604 г. Причината за злощастния му край били множеството прободни рани причинени му от проститутка в Букурещ, на която той не платил. Елизабет незабавно си намерила любовник, който да го замени. Годините минавали, а тя виждала в огледалото, как ангелското й тяло приема образа на демоничната й душа. Но сексуалните й желание не спирали, нито омразата. 


Тя си поставила нов план съвсем изпълним, да стане кралица на Полша. Поддържането на красотата й било част от целта, а тя виждала, че остарява. Всяко нейно желание се въртяло около това да запази младостта си. Смисълът на живота й се превърнала в красотата на тялото й. От друга страна била много образована, доста повече от другите претенденти за трона, говорила и пишела свободно на четири езика.
Веднъж след поредният побой над прислугата си, тя ранила жестоко едно младо момиче. Кръвта попаднала върху ръцете й. Погледнала към тях и забелязала, че те са станали по-нежни, по-млади и следователно това въздействие върху кожата й се дължало именно на кръвта.
Веднага изтичала при своите магьосници.

Те не искали да я разочароват, все пак благодарение на нея били все още живи, нахранени и под скъп покрив. Затова измислили „древна“ легенда за подмладяващите свойства на кръвта от девица. Това била тайната за запазване на нейната красота. С най-близката си помощница Дороти Сантез започнали да „ловуват“, в гората, девствени момичета. Когато се връщали в замъка, всяко младо момиче било окачвано живо и голо с главата надолу, с вериги увити около глезените. Гърлата им били разкъсвани, за да може кръвта им да се оттече надолу за банята на Елизабет.
Когато откривали красиво младо момиче, Елизабет източвала кръвта й в златна колба и пиела от там. В последствие жаждата и се увеличила и тя смучела направо от тялото, докато то избледнявало. След няколко години Батори установила, че ефекта върху външността й е твърде незначителен. Предположила, че това се дължи на селската кръв. Затова и създала „училище“ за добри маниери и обноски. Приемала 25 момичета едновременно. 

При нея младите девойки "приключили" образованието си. Всички до една били мъртви. Но Кървавата контеса допуснала грешка – четири от телата били изхвърлени извън замъка. Селяните разпознали своите деца. Тайната била разкрита. Разказите за този ужас достигнали много бързо до унгарския двор. Императорът изправил на публичен съд Елизабет. Нейният ранг не позволявал присъда – смърт. Затова я зазидали жива в едно от помещенията на нейния замък. Тя умира четири години по-късно на 21 август 1614 г.

Кървавата контеса никога не съжалила за това, което е извършила.

Интересно:-Когато Елизабет била 25 годишна, Стефан Батори (принц на Трансилвания и нейн чичо) бил избран за крал на Полша.


-Жертвите й са 600 момичета.


-Подчинените й магьосници били изгорени живи.


-Властта не се интересувала от смъртта на селските момичета, Батори понесла наказание само за девойките от знатен произход.


-На 30.XII.1610, когато войниците влизат в замъка, са изумени от онова, което виждат вътре: уреди за мъчение и момичета, мъчени по невероятно ужасни начини; над 50 “изцедени” трупа из целия замък; едно полуживо момиче в балната зала, цялото надупчено и обляно в кръв; няколко живи момичета, в подземието, целите в рани.

-Съществува легенда, според която последното желание на графинята е да не бъде екзекутирана, а погребана жива в собствената си спалня.От добрата страна: Въпреки, че е реално събитие, Кървавата контеса е била онази муза вдъхновила Брам Стокър да напише история за Дракула.

Из дневника на Хък Хогбен:
15февруари 1609 г.
„От тавана висеше макара и на въжето бе завързана зловеща цилиндрична клетка с метални шипове, обърнати навътре. Някакви типове въведоха в салона гола-голеничка невръстна девойка и въпреки отчаяните й протести я натикаха в клетката. И тогава се появи домакинята. Едва познах графиня Батори, защото и тя беше чисто гола, както майка е родила. Дамата изобщо не ни обърна никакво внимание, а жадно впи очи в жертвата. Помощниците й взеха да издигат клетката към тавана, като в същото време ръгаха нещастницата с нажежени остени, а гърчещото се момиче само взе да се нанизва на шиповете. И тогава графинята застана под импровизирания душ и грижливо се изкъпва в обилно стичащата се кръв, като често извиваше назад някога красивата си шия, за да си пийва от кръвта, и молеше дявола да й върне младостта.„

Източник:rozali.com

Изпратено на 3/28/2012 от Анонимен. Прочетено 6178 пъти.за нас | контакти | реклама | полезни връзки | RSS новини
 
Copyright (c) 1999 - 2021 Triada Soft Ltd
 

 

търси

в раздел7/11/2013
Червен конец на китката се препоръчва от Кабала

11/26/2012
Суеверия

11/12/2012
Хвърляй пъпа, да не го клъвне патката

3/28/2012
Елизабет Батори – Кървавата контеса

2/14/2012
Как да хармонизираме кухнята си

1. Алхимия на Вашата съдба (95502)

2. Любов по поръчка, сънища за сбъдване (63209)

3. Първият залък на Бъдни вечер е за Богородица (60877)

4. Какво казва цветът на очите ви? (55009)

5. Рецепти за щастие (43247)

Алхимия на Вашата съдба

Родените в събота

Суеверия

Какво казва цветът на очите ви?

Първият залък на Бъдни вечер е за Богородица