Бабини Деветини

Отстраняване на котлен камък от кухненски съдове

Твърдият остатък от соли, който се образува по вътрешните стени на тенджерите и други съдове, в които се вари. вода, от време на време трябва да се отстранява.
Той се образува в резултат на многократно нагряване и изпаряване на водата, която използуваме за чай, кафе, миене на съдове и други нужди. Колкото водата е по-твърда, толкова образуването, на котлен камък става по-бързо и количеството му е по-голямо. Котленият камък не е вреден за здравето, но поради малката му топлопроводност водата в чайника или тенджерата завира твърде бавно. Това означава загуба на време и топлинна енергия. Освен това стените на съдовете, изолирани от водата със слой от котлен камък, скоро прегарят и изтъняват.
Вместо готов препарат може да се използува тринатриев фосфат Na3РО4, — чист или в смес със сода. От него се вземат 2 супени лъжици (той се продава в аптеките) за 1 л вода, която се загрява и ври в продължение на 1—2 часа. Ако налепът не се отстрани напълно, обработката на съда се повтаря.
За отделяне на котлення камък може да се употреби и оцетна есенция (така се нарича 60—70%-ната оцетна киселина), която се купува от аптеките (2 чаени лъжичка на 1 л вода), или обикновен оцет (2—3 супени лъжици за 1 л вода). Подкислената с оцет или оцетна киселина вода се загрява в съда продължение на 20—30 мин, без да се довежда до кипене. Макар и да не е особено ефективен при по-дебел пласт от котлен камък, този начин е най-лесно приложим и се практикува най-често.
След като се почистят, съдовете трябва грижливо да се измият с чиста вода или с вода, в която е разтворена малко сода бикарбонат. Емайлираните съдове се оглеждат внимателно след измива нето им дали по вътрешните стени емайлът не се е олющил. Съдове с такива дефекти не могат повече да служат за приготвяне на храна.




Източник: polezno.info
Изпратено на 10/15/2007 от Анонимен. Прочетено 16299 пъти.



за нас | контакти | реклама | полезни връзки | RSS новини
 
Copyright (c) 1999 - 2024 Triada Soft Ltd
 

 

търси

в раздел



7/11/2013
Червен конец на китката се препоръчва от Кабала

11/26/2012
Суеверия

11/12/2012
Хвърляй пъпа, да не го клъвне патката

3/28/2012
Елизабет Батори – Кървавата контеса

2/14/2012
Как да хармонизираме кухнята си

1. Алхимия на Вашата съдба (96550)

2. Любов по поръчка, сънища за сбъдване (64403)

3. Първият залък на Бъдни вечер е за Богородица (63661)

4. Какво казва цветът на очите ви? (55984)

5. Рецепти за щастие (44063)

Алхимия на Вашата съдба

Родените в събота

Суеверия

Какво казва цветът на очите ви?

Първият залък на Бъдни вечер е за Богородица