Бабини Деветини

На Коледа желанията се сбъдват



Празникът е известен и като Голяма Коледа, Божич и Рождество Христово. Отбелязва се на 25 декември.
Празникът е свързан с раждането на християнския бог – Исус Христос. Тогава е началото на Мръсните дни, в които идват лошите духове.
Тържеството е своеобразно продължение на Бъдни вечер, защото започва още от полунощ – с посрещането на “добри гости коледари”. Коледари могат да са само момци-ергени. Дружината им от 10 – 15 души се ръководи от станеник (цар). Той носи обредното дръвце (ябълка, елха) – клон със седем разклонения, на които са забучени варакосана ябълка, кравай, завързани са червени конци, зеленина, монети.
Коледарите са облечени в нови дрехи и заметнати с ямурлуци. Калпаците им са украсени с чимширови китки, пуканки, нанизани на червен конец, сушени сливи и стафиди. Коледарите обхождат всички домове. Станеникът изрича благословия за семейството. Дружината изпява песен.
Стопаните даряват богато коледарската дружина – с колаци, дребни пари, месо, сланина, брашно, боб, лук, вино и орехи. С част от събраното коледарите си устройват угощение. Друга част продават и даряват.
Спазват се забрани, които започват от Коледа и свършват на Йордановден (края на Мръсните дни: не се излиза след залез; не се изхвърля пепел на двора. Спазва се строго половата забрана. Дете, заченато тогава, ще бъде или с недъг, или ще стане караконджул.) Коледа и целият период на Мръсните дни е подходящ за извършване на магии. Пред портите се окачват трънки и клонки хвойна, глог, бор или се прави катранен кръст.
Вярва се, че на Коледа небето се отваря и всичко в един миг светва. Това обаче могат да видят само праведниците. В тези дни човек може да си пожелае нещо хубаво, защото желанията се сбъдват.
Изпратено на 12/22/2000 от Дядо ви Наум. Прочетено 5345 пъти.
Изпратено на 1/10/2007 от коледара.
Уникално е...



за нас | контакти | реклама | полезни връзки | RSS новини
 
Copyright (c) 1999 - 2020 Triada Soft Ltd
 

 

търси

в раздел



7/11/2013
Червен конец на китката се препоръчва от Кабала

11/26/2012
Суеверия

11/12/2012
Хвърляй пъпа, да не го клъвне патката

3/28/2012
Елизабет Батори – Кървавата контеса

2/14/2012
Как да хармонизираме кухнята си

1. Алхимия на Вашата съдба (95006)

2. Любов по поръчка, сънища за сбъдване (62681)

3. Първият залък на Бъдни вечер е за Богородица (59331)

4. Какво казва цветът на очите ви? (54585)

5. Рецепти за щастие (42906)

Алхимия на Вашата съдба

Родените в събота

Суеверия

Какво казва цветът на очите ви?

Първият залък на Бъдни вечер е за Богородица