Изкуство

Началото на Блусът

Блусът и силните емоции вървят ръка за ръка. Блусът е неделим с понятия като: самота, копнеж, разочарование, мечти, затвор, любов, порив, смърт...
Блусът е песента на страданието. Тези, които го пеят го имат като спътник в живота си. Все пак има отговор на въпроса за произхода на думата Блус. Но не може да се каже кога, къде и кой за пръв път е свирил тази музика.
Установено е, че блусът, който ние познаваме няма нищо общо с работническите песни на негрите - роби от плантациите в края на XVIII и началото на XIX век. Тук също става дума за музика, възпяваща мъката, както и ранния блус, въпреки това се категоризират като самостоятелна форма.
В началото на XVII век идват първите роби в Америка (Вирджиния). Въпреки нечовешкото отношение и държание на собствениците на плантации спрямо негрите, вторите са имали свобода да пеят и танцуват. С песен на уста работата на полетата изглеждала по-лека.
През 1843 възникват и първите прояви на сцена. Представленията са включвали бели, както и черни изпълнители (наричани още менестрели), които са се гримирали и играели саркастичните си и шеговити "творби". Този тип шоу се развило в различни форми и намерило своите почитатели дори в Европа.
След гражданската война между севера и юга (1861-1865), победители били северните щати, а робството отхвърлено. Въпреки това страданието на негрите не намерило нито тогава, нито дори днес своя край. Така малко по малко възникнали първите, състоящи се само от чернокожи, представления, като например Mahara Minstrels. Там играел Уилям Кристофър Хенди, който по-късно станал и шеф на на това шоу.
През 1912 този бизнес става по-ясен и не след дълго на пазара се появяват първите блус заглавия в напечатан вид: W.C. Handy's "Memphis Blues", Leroy White's "Nigger Blues" и Wand-Garrett's "Dallas Blues". Оттук нататък нямало повече пречки. Заглавия като "St. Louis Blues" (също от У.К. Хенди) били направени популярни от музикалната индустрия, а след откриването на ръчнонавиваемия фонограф тази музика достигнала и до места, където няма електричество. В историята влизат имената на много музиканти, една част от които не толкова добри, но от масите изпъкват имената на творци като Papa Charlie Jackson или Blind Lemon Jefferson. Така се развил блусът бавно до формата, в която ние днес го познаваме и обичаме.

Източник: aelita.hit.bg

Изпратено на 4/15/2009 от Анонимен. Прочетено 3598 пъти.за нас | контакти | реклама | полезни връзки | RSS новини
 
Copyright (c) 1999 - 2021 Triada Soft Ltd
 

 

търси

в раздел7/12/2013
ТОП 10: НАЙ-ДОБРИТЕ БЪЛГАРСКИ ФИЛМИ - ПРЕДИ И СЕГА

11/15/2012
Оригами - Изкуството за сгъване на хартия

2/1/2012
Квилинг

12/29/2011
Графити

9/17/2011
Икебана – изкуство за подредба на цветя

1. Квилинг (13378)

2. ТОП 10: НАЙ-ДОБРИТЕ БЪЛГАРСКИ ФИЛМИ - ПРЕДИ И СЕГА (10699)

3. Оригами - Изкуството за сгъване на хартия (10368)

4. Как да купим картина (9113)

5. Кубизъм (8873)

Как да купим картина