Изкуство

Да изплетеш красота: Макраме

Макрамето (от арабски macrame) е техника за изработване на декоративни вещи от текстил, ползвайки връзване вместо тъкане и плетене. Един от основните и възли е плоският възел, който е бил използван от моряците при украса на всякакви неща - от дръжки на ножове и саби, до гърла на бутилки и части от корабите им. 

Смята се, че декоративното изкуство Макраме се е зародило през 13 в. в арабският свят: думата Макраме идва от арабската migramah, която може да се преведе приблизително като "шарена кърпа". Арабските занаятчии използвали излишъка на прежда и конци при изработването на дрехи, като ги връзвали и правели покривки, кърпи и други декоративни елементи. След нашествието на мавританите, макрамето било отнесено в Испания, а след това разпространено из Европа, като най-напред било въведено в Англия от Катлийн Куунс в края на 17-ти век. 
Тъй като моряците правели вещи чрез макраме и впоследствие ги продавали или заменяли на сушата, изкуството стигнало и го бреговете на Китай и Новият свят. 

Макрамето станало страшно популярно сред моряците през 19-ти век, които го наричали "квадратно възване" тъй като любимият им възел бил именно квадратният. Материалите, които по принцип се използват за макраме са памучени влакна, кордата, коноп, кожи или прежда. Една основна характеристика на използваните конци е нивото на "отдаване". Бижутата често са е в комбинация от възли и различни мъниста (стъклени, дървени и т.н.), висулки или черупки. Кожените и тъканите колани са друг аксесоар при който се ползва понякога техниката на макрамето, а така популярните още от 90-те години плетени гривнички (изработени с конци за бродиране мулине) се правят отново на принципа на макрамето. 

За по-големи декоративни елементи като завеси или стенни покрития, макрамето започва да се изработва върху дървена или метална шпилка, която позволява да се работи с десетки кичури. За малките проекти е напълно достатъчна и една коркова дъска за бележки, макар че в някои магазини предлагат специализирани дъски. Предлагат се също така и комплекти за начинаещи, работни платформи, мъниста и всякакви други материали. 

Макрамето достигнало своя апогей през викторианската епоха. С времето, очарователното изкуство било позабравено, но днес то отново си е завоювало предни позиции в съвременната хобистика.
 
Източник: shepot.org
Снимки:    qwickstep.com; magazinche.com

Изпратено на 1/21/2011 от Анонимен. Прочетено 8162 пъти.за нас | контакти | реклама | полезни връзки | RSS новини
 
Copyright (c) 1999 - 2021 Triada Soft Ltd
 

 

търси

в раздел7/12/2013
ТОП 10: НАЙ-ДОБРИТЕ БЪЛГАРСКИ ФИЛМИ - ПРЕДИ И СЕГА

11/15/2012
Оригами - Изкуството за сгъване на хартия

2/1/2012
Квилинг

12/29/2011
Графити

9/17/2011
Икебана – изкуство за подредба на цветя

1. Квилинг (13378)

2. ТОП 10: НАЙ-ДОБРИТЕ БЪЛГАРСКИ ФИЛМИ - ПРЕДИ И СЕГА (10699)

3. Оригами - Изкуството за сгъване на хартия (10368)

4. Как да купим картина (9113)

5. Кубизъм (8873)

Как да купим картина