Масло от пшеничен зародиш
Получава се от пшеничните зародиши чрез студено пресуване. Съдържа лецитин, метионин, Витамин Е, а също и малки количества от В-група, минерални, макро- и микроелементи. То е едно от най-тлъстите масла и когато се използва в чист вид има най-добро въздействие върху сухите и много сухи кожи.
Приложения: Богатият състав на маслото от пшеничен зародиш обуславя неговото широко приложение в козметиката и като ценно диетично и здравословно масло за консумация – както директно, така и като активен компонент. То подобрява обмяната на веществата и облекчава процеса на отстраняване на вредните вещества от тялото и кожата. За изграждане на здрави кости, мускули и кръвоносни съдове се препоръчва още от детска възраст този натурален продукт да се включи като редовна добавка към менюто. До 1-2 чаени лъжички дневно са достатъчни за постигане на горепосочените ефекти. Витамин Е като един естествен антиоксидант предпазва клетките от токсичните свободни радикали, които ускоряват стареенето, а зародишният лецитин подпомага свежестта, еластичността и гъвкавостта на кожата и косите.
Това, което отличава маслото от пшеничен зародиш от повечето масла е, че то може да се използва както за много сухи, така и за много мазни кожи и коси. Във втория случай то подтиска прекомерното действие на кожните мастни жлези и позволява на кожата нормално да извършва своята жизнена дейност. Маслото участва в състава на изискани козметични продукти за подхранване и подмладяване на кожата и за лечение на някои възпалителни процеси.
Много добър ефект се получава, ако преди процедурата “напарване” кожата се намаже с масло от пшеничен зародиш. Това важи особено за възпалени места, белези, повърхностни или скъсани венички. Помага много добре за възстановяване на напукани, нацепени или залющени устни.
Предпазва от образуване на стрии и отпускане на тъканите по време на бременност, като се масажира директно или се добавя в тоалетното мляко за тяло. Помага много на претрита от неудобни дрехи или обувки кожа.