Не превръщайте в догма съветите за здравословно хранене!
Да не ядете сладкиши, да избягвате наситените мазнини (мас, масло, тлъсти меса) , да наблягате на плодовете и зеленчуците, съветва д-р Дийн Орниш в сп. “Рийдърс дайджест” . Те са ориентир за седмично меню, а не закон за всекидневна трапеза.
1-2 бисквити на ден не нарушават диетата. Кейк с боровинки, ягоди, череши заменя плода и зърното в менюто.
В пастите има захар и мазнини, но те няма да навредят, ако ги ядете веднъж на 7-10 дни.
Пийте 2 чаши мляко без каймак дневно. Ако не го понасяте, заменете го с извара, сметана, сирене, кашкавал или друг носител на калций.
Пийте вода колкото ви душа иска.
Не бягайте от мазнините. За да сте здрави, имате нужда поне от 1 супена лъжица дневно. Най-добре е да са ненаситени – зехтин, царевично или слънчогледово олио.
Все пак гответе с олио, не с масло и мас.
Внимавайте с маргарините. Те съдържат висок процент трансмастни киселини, които качват холестерола в кръвта. Твърдите маргарини действат в тялото също като наситените мазнини, доказват най-нови изследвания.
Всеки ден избирайте богат на витамин С плод или зеленчук: портокали, грейпфрути, ягоди, пъпеши, нектари, зеле, броколи, червени чушки.
През ден си осигурете витамин А. Тъмнозелените и жълто-оранжевите плодове и зеленчуци имат най-много бета каротин. Той се превръща във витамин А в организма. Затова наблягайте на спанака, пъпешите, тиквичките, прасковите, броколите и морковите.
Богати на целулоза храни яжте всеки ден. Не оставайте без пълнозърнест хляб, зърнени закуски, боб, грах, леща, плодове и зеленчуци.