На 15 август се празнува Голяма Богородица
Денят е особено важен за жените, защото Богородица е покровителка на родилките, майките и децата. Вярва се, че тя помага на бездетните да забременеят, на бременните – да раждат лесно, на децата – да не хващат болести и да се лекуват бързо. На 15 август се раздават първите прибрани плодове – грозде, диня, а също хляб от новото брашно, мед и сирене. Всичко това първо се освещава в църква, а след това се раздава както за здраве, така и за починалите родственици. Богородица е посредник при приемането на душите на мъртвите на оня свят. Тя защитава разкаялите се грешници. Помага да бъде намалено наказанието за греховете им. Преди празника има 15-дневен пост, който завършва с ритуално измиване и курбан в чест на светицата.
Богородична пита
Продукти: 500 гр. брашно, 25 гр. мая, 10 г. сол, 10 г. захар, олио и малко хладка вода.
Размийте маята в съд с малко хладка вода. Направете в отсятото брашно дупка, поставете захарта и изсипвайте по малко от хладката вода, като омесвате всичко с пръсти. Когато водата се поеме напълно, прибавете втасалата мая. Месете енергично тестото, като го повдигате и удряте силно върху масата около 10-ина минути. Готово е, когато започне да се отделя лесно от ръцете и масата. Оставете го да втасва половин час в поръсен с брашно съд в затоплено помещение. Готово е, когато удвои обема си. Извадете го от съда и го месете още 10-ина минути, докато омекне. Печете в предварително загрята фурна около един час.