Календар, Традиции

Великата седмица

Първите три дни - понеделник, вторник и сряда, са наречени за почистване на дома.
Великата сряда припомня предателството на Иисус Христос от Иуда Искариот за 30 сребърника. От тоя ден коленопреклоненията на молитва престават.
Велики четвъртък - припомня се тайната вечеря, на която е установено тайнството причастие. На тая вечеря Иисус Христос, като завещал новата заповед за любов към всички, явил на учениците Си, че ще бъде предаден. В недоумение учениците питали кой ще стори това. Запитал и Иуда Искариот и Иисус Христос му отвърнал тъй кротко, че другите не разбрали. Иуда станал, излязъл и те помислили, че отива да прави покупки, понеже той бил ковчежник. След вечерята Иисус Христос с апостолите отишъл в Гетсиманската градина, дето се молил до идването на предателя.
Велики петък - припомнят се великите страдания на Иисус Христос. Той волно приел да бъде съден, бичуван, оплют, бит с плесници и показан пред народа в багреница за поругание с кръст в ръка и с венец от тръни на главата. По най-жесток начин бил разпнат между двама разбойници за поругание при страшни природни смущения - земетръс и затъмнение на слънцето. Всичко това Той претърпял, за да избави от смърт цялото човечество, за да го избави от първородния грях, дошъл от Адам.
Велика събота - възпоменава се погребението на Господ Иисус Христос и слизането Му в ада.
Неделя - Възкресение Христово, Пасха, Великден. Започва да се чества още на Велика събота, когато в 23 часа вечерта започва Пасхалната полунощница. Свещениците в светли дрехи запалват свещи и всички богомолци също със запалени свещи ги следват в тържественото Литийно шествие около храма. В полунощ свещеникът запява възкресния тропар "Христос възкръсна от мъртвите", с което обявява Възкресението. Всички християни се поздравяват с думите "Христос воскресе", а отговорът е "Наистина воскресе" и с огъня, взет от храма, по стар обичай се прибират по домовете си.
На самата неделна служба се отбелязва най-великото събитие в историята на християнската Църква. В този ден преди обяд се отслужва т. нар. Второ Възкресение, по време на което се чете на различни езици Евангелието за явяването на възкръсналия Иисус Христос пред апостолите и заръката Му да разнасят учението и вестта за Възкресението Му по света сред различните народи.
Изпратено на 4/26/2000 от Shoumen at info dot bgShoumen at info dot bg. Прочетено 1960 пъти.за нас | контакти | реклама | полезни връзки | RSS новини
 
Copyright (c) 1999 - 2020 Triada Soft Ltd
 

 

търси

в раздел8/22/2013
Кръщене

7/11/2013
Илинден 20.07.2013

12/5/2012
Никулден

11/9/2012
Празници през месец Ноември

4/11/2012
Пожелания за Великден

1. Именни дни (65219)

2. Вашият имен ден (42694)

3. Как се празнуват Коледа и Нова година по света? (32709)

4. Направете красиви великденски яйца (31046)

5. Пригответе за Великден нещо бързо и вкусно (26231)

Полезни съвети за дрехите

Именни дни

Защо булките тачат Спасовден

Как се празнуват Коледа и Нова година по света?

Именни дни