Как да отворим шампанско с кухненски нож?
Шампанското трябва да е охладено. Иначе рискувате да олее цялата къща. Ножът, който се използва трябва да е дебел, за да не се огъне в гърлото на бутилката. След като сте се снабдили с всичко необходимо, следва:
1. Намирате шева на бутилката. (Това е ръба по дължина, където е лепена бутилката)
2. Махате внимателно станиола и мрежичката.
3. Държите бутилката под наклон около 45 градуса, ръката е близо до дъното.
4. Разполагате дебелата част на ножа върху шева.
5. Натискате силно, докато не се чуе скърцане.
6. Натискайки, започвате да триете ножа в ръба нагоре-надолу.
7. Плъзгате рязко ножа нагоре и го стоварвате върху ръба на бутилката. Тапата ще излети със страшен гръм, а всички ще ви се възхищават.
Подготовка: Преди да започнете процедурата, разклатете шампанското няколко пъти, но разбира се без да прекалявате.