Майсторийки

ЗАЩИТА ОТ КОНДЕНЗ И МУХЪЛ – СЕГА МУ Е ВРЕМЕТО ...

Кондензът по стените и тавана на помещенията през зимния период и свързаните с него мухъл и плесен са неприятен проблем за много от обитателите както на стари, така и на новопостроени жилища. Проблемът се проявява през зимата и ранна пролет, но най-подходящите сезони той да се реши, са лятото и началото на есента. Сега стенните конструкции са напълно изсъхнали и рискът oт капсулиране на влага, натрупана от предишния студен и влажен период, е сведен до нула. А именно остатъчната влажност, комбинирана с приток на нова през следващия студен сезон, е причината за това неприятно явление. Внимание! Особено висок е рискът от появата на конденз и мухъл през предстоящата зима в жилища, преди без подобен проблем, в които наскоро старата дограма е подменена с нова, добре уплътняваща. Подобен риск съществува и при помещения, в които е положена топлоизолация с ниска паропропускливост и по този начин е блокирано “дишането” на стенната конструкция.
Какво следва да се направи? Анализът на множество мнения, в това число и на посетителите в Интернет-форумите показва, че най-сполучливо и достъпно решение в подобни ситуации предлагат термокерамичните покрития.
Те представляват акрилни разтвори на водна основа и могат да се разглеждат като алтернатива на стандартните материали за декоративно оформление на стенни повърхности – акрилни бои, тапети и др. Най-подходящи за целта са термопокритията по спецификация ЕU-1224 „Покрития с ниска топлопроницаемост”. На българския пазар на нея отговарят две марки – Термошилд (САЩ) и Термомакс (Германия).
Нанесени върху стените и тавана, Термошилд и Термомакс формират топла повърхност, която ограничава отлагането на конденз и не допуска образуването на мухъл и плесен. Резултантният декоративен слой е от леко до умерено релефен в зависимост от начина на полагане. Тонират се с оцветители за латекс, като по този начин лесно се комбинират в рамките на едно помещение със стандартните бои за вътрешно боядисване.
За да се защити надеждно дадено помещение от конденз и мухъл, е необходимо термокерамичните покрития да се положат по вътрешните повърхности на външните стени, включително една ивица от 20-30 см в района, където вътрешните стени и тавана срещат външните стени. Обект на особено внимание трябва бъдат ръбовете и ъглите на помещението в тези райони. Дебелината на полагане следва да бъде поне 0.35 mm, а в ръбовете, ъглите и около нишата на прозореца – 0.5 mm. Ако жилището е на последен етаж или етажа над него не се отоплява, термокерамичните покрития следва да се нанесат върху цялата таванна повърхност и ивица от 20-30 см надолу по всички стени. Препоръчително е нанасянето им зад голямогабаритни мебели (шкафове, гардероби), съчетано с 10-15 см отстояние на мебелите от стената (вентилационна междина) и вентилационни отвори в цокъла.
За да не се създават критични условия за поява на конденз и мухъл е желателно на външна стена да не се разполагат голямогабаритни мебели. Когато, обаче, това се налага, освен горепосоченото отстояние, е необходимо да се осигури в междината и циркулация на топъл въздух чрез духаща печка или климатик.
Благодарение добрата си водоустойчивост, термокерамичните покрития са подходяща противоплесенна защита за таваните и непокритите с плочки части от стените в бани, тоалетни и други санитарни помещения.
ТермоПокритията не е желателно да се разреждат при полагане, върху тях не трябва се нанасят други покрития и обработените повърхности следва да се предпазват от механични увреждания. За да се постигне гарантирана защита срещу конденз и мухъл, приложението на термокерамичните покрития е задължително да се съчетае с равномерно отопление през зимата и редовно проветряване на помещенията през всички годишни сезони.
Доц. д-р арх. Валери Иванов
Университет по архитектура и строителство - София
Изпратено на 6/22/2007 от Валери Ивановval_stef1971 at abv dot bg. Прочетено 31273 пъти.
Изпратено на 8/5/2009 от Магдалена.

Много Ви благодаря!Попаднах случайно на публикацията, но се зарадвах страшно много.Имам проблем с конденза и с мухъла и сега вече знам как да се справя!
Благодаря Ви отново!Бъдете здрави!
за нас | контакти | реклама | полезни връзки | RSS новини
 
Copyright (c) 1999 - 2024 Triada Soft Ltd
 

 

търси

в раздел8/22/2013
Оригинални табли за легло

7/11/2013
Направи си сам – полилей за 3 лева

11/15/2012
Основната техника ДЕКУПАЖ

11/12/2012
Лесни "направи си сам" идеи за коледна украса

7/23/2012
Как да си направим гривна от кабел

1. Как да почистим петна от...... (111319)

2. Ако счупите термометър (46003)

3. КАК СЕ ПРЕБОРИХ С КОНДЕНЗА И МУХЪЛА (37098)

4. ЗАЩИТА ОТ КОНДЕНЗ И МУХЪЛ – СЕГА МУ Е ВРЕМЕТО ... (31273)

5. Ароматна подложка (25916)

Как да почистим петна от......

Почистване на различни предмети

Ако счупите термометър

Основната техника ДЕКУПАЖ

КАК СЕ ПРЕБОРИХ С КОНДЕНЗА И МУХЪЛА