Майсторийки

ЗАЩИТА ОТ КОНДЕНЗ И МУХЪЛ – СЕГА МУ Е ВРЕМЕТО ...

Кондензът по стените и тавана на помещенията през зимния период и свързаните с него мухъл и плесен са неприятен проблем за много от обитателите както на стари, така и на новопостроени жилища. Проблемът се проявява през зимата и ранна пролет, но най-подходящите сезони той да се реши, са лятото и началото на есента. Сега стенните конструкции са напълно изсъхнали и рискът oт капсулиране на влага, натрупана от предишния студен и влажен период, е сведен до нула. А именно остатъчната влажност, комбинирана с приток на нова през следващия студен сезон, е причината за това неприятно явление. Внимание! Особено висок е рискът от появата на конденз и мухъл през предстоящата зима в жилища, преди без подобен проблем, в които наскоро старата дограма е подменена с нова, добре уплътняваща. Подобен риск съществува и при помещения, в които е положена топлоизолация с ниска паропропускливост и по този начин е блокирано “дишането” на стенната конструкция.
Какво следва да се направи? Анализът на множество мнения, в това число и на посетителите в Интернет-форумите показва, че най-сполучливо и достъпно решение в подобни ситуации предлагат термокерамичните покрития.
Те представляват акрилни разтвори на водна основа и могат да се разглеждат като алтернатива на стандартните материали за декоративно оформление на стенни повърхности – акрилни бои, тапети и др. Най-подходящи за целта са термопокритията по спецификация ЕU-1224 „Покрития с ниска топлопроницаемост”. На българския пазар на нея отговарят две марки – Термошилд (САЩ) и Термомакс (Германия).
Нанесени върху стените и тавана, Термошилд и Термомакс формират топла повърхност, която ограничава отлагането на конденз и не допуска образуването на мухъл и плесен. Резултантният декоративен слой е от леко до умерено релефен в зависимост от начина на полагане. Тонират се с оцветители за латекс, като по този начин лесно се комбинират в рамките на едно помещение със стандартните бои за вътрешно боядисване.
За да се защити надеждно дадено помещение от конденз и мухъл, е необходимо термокерамичните покрития да се положат по вътрешните повърхности на външните стени, включително една ивица от 20-30 см в района, където вътрешните стени и тавана срещат външните стени. Обект на особено внимание трябва бъдат ръбовете и ъглите на помещението в тези райони. Дебелината на полагане следва да бъде поне 0.35 mm, а в ръбовете, ъглите и около нишата на прозореца – 0.5 mm. Ако жилището е на последен етаж или етажа над него не се отоплява, термокерамичните покрития следва да се нанесат върху цялата таванна повърхност и ивица от 20-30 см надолу по всички стени. Препоръчително е нанасянето им зад голямогабаритни мебели (шкафове, гардероби), съчетано с 10-15 см отстояние на мебелите от стената (вентилационна междина) и вентилационни отвори в цокъла.
За да не се създават критични условия за поява на конденз и мухъл е желателно на външна стена да не се разполагат голямогабаритни мебели. Когато, обаче, това се налага, освен горепосоченото отстояние, е необходимо да се осигури в междината и циркулация на топъл въздух чрез духаща печка или климатик.
Благодарение добрата си водоустойчивост, термокерамичните покрития са подходяща противоплесенна защита за таваните и непокритите с плочки части от стените в бани, тоалетни и други санитарни помещения.
ТермоПокритията не е желателно да се разреждат при полагане, върху тях не трябва се нанасят други покрития и обработените повърхности следва да се предпазват от механични увреждания. За да се постигне гарантирана защита срещу конденз и мухъл, приложението на термокерамичните покрития е задължително да се съчетае с равномерно отопление през зимата и редовно проветряване на помещенията през всички годишни сезони.
Доц. д-р арх. Валери Иванов
Университет по архитектура и строителство - София
Изпратено на 22.6.2007 г. от Валери Ивановval_stef1971 at abv dot bg. Прочетено 28808 пъти.
Изпратено на 05.8.2009 г. от Магдалена.

Много Ви благодаря!Попаднах случайно на публикацията, но се зарадвах страшно много.Имам проблем с конденза и с мухъла и сега вече знам как да се справя!
Благодаря Ви отново!Бъдете здрави!
за нас | контакти | реклама | полезни връзки | RSS новини
 
Copyright (c) 1999 - 2017 Triada Soft Ltd
 

 

търси

в раздел22.8.2013 г.
Оригинални табли за легло

11.7.2013 г.
Направи си сам – полилей за 3 лева

15.11.2012 г.
Основната техника ДЕКУПАЖ

12.11.2012 г.
Лесни "направи си сам" идеи за коледна украса

23.7.2012 г.
Как да си направим гривна от кабел

1. Как да почистим петна от...... (96771)

2. Ако счупите термометър (41196)

3. КАК СЕ ПРЕБОРИХ С КОНДЕНЗА И МУХЪЛА (34195)

4. ЗАЩИТА ОТ КОНДЕНЗ И МУХЪЛ – СЕГА МУ Е ВРЕМЕТО ... (28808)

5. Ароматна подложка (24022)

Как да почистим петна от......

Ако счупите термометър

Основната техника ДЕКУПАЖ

КАК СЕ ПРЕБОРИХ С КОНДЕНЗА И МУХЪЛА

Какво трябва да знаем преди да купим килим