Майсторийки

Основната техника ДЕКУПАЖ

Нека първо кажем какво ни е нужно за основния и лесен декупаж:

Намерете подходящ за вас орнамент, може да е от салфетка, може да е от списание, каквото ви харесва :)
Ножица, ако е по сложен орнамента. Може и макетно ножче.
Четка – важно е четката да е плоска и мека, няма значение с какъв връх е. Ной-добрият вариант е, ако е и със синтетичен косъм.
За препоръчване Акрилна боя – по-светъл цвят – бяла, яйчена черупка и др. Не е задължително да е акрилна – може да е каквато пожелаете.
Сега лепилото – трябва ви лепило за декупаж (ако намерим универсален медиум за декупаж ще е най-добре), но вие като го видите ще се уверите, че няма разлика от Ц-200 (освен в шишенцето и в цената).
Трябва ни нещо с което да запечатате крайния резултат, за да можете да му се радвате дълго време – Траен лак за декупаж, също така може да използваме и универсалния медиум за декупаж или акрилен лак.
Плоскост или предмет, върху който искаме да работим, за да го направим по-красив.

Сега да видим и как става стъпка по стъпка:

Взимаме предмета, върху който ще творим – колкото е по-неравен, толкова по-лесно. Ако е бял или със светла основа – тази стъпка е излишна, но, ако е тъмен цвят, е хубаво да го боядисаме със светла акрилна боя. Защо? Защото върху колкото по-светла боя лепим, толкова по-ясно ще се вижда образа на хартията.

Един съвет от нас: Харесайте си мотив от салфетка например. Трябва да изрежем определен орнамент – да речем цвете. Но, ако това цвете има и фон, хубаво е да боядисате повърхноста, върху която ще лепите с цвят, подобен на този фон, така няма да се забелязват резките линии. Но ако искате нещо различно, творете на воля. 

След като сме боядисали предмета, трябва да изчакаме хубаво да изсъхне – ако използвате акрилна боя, това не отнема много време. Уверете се, че е изсъхнал изцяло. Става много хубаво, ако след това изшкуркате боята, така че тя да се вижда съвсем леко.
Взимаме изрязания вече орнамент и леко го навлажняваме – с вода. Правим това, за да омекне и работата ни с него да е по-лесна.

Един съвет от нас: Винаги става по хубаво, ако вместо с ножица, сте накъсали много внимателно орнамента с ръце – така няма да има рязка граница и ще се слее с фона.

Ето 3 варианта от нас : рязане, накъсване (винаги накъсвайте хартията, след като сте я навлажнили, за да откъсвате малки парченца и да не съсипете целия вид с едно голямо грешно откъсване) и изгаряте по краищата ( става много ефектно) 

Взимаме с четката лепило (ако използвате Ц200 -трябва предварително да разредим с малко вода) и започваме леко и внимателно да намазваме задната повърхност на салфетката ( от средата към краищата), наблегнете хубаво на краищата. Може да намажете и самата повърхност с лепило, за да е здраво после.


Залепваме на мястото, което сме избрали. Изчакайте 1-2 минути, след което със стара кърпа или гъба оберете излишното.

Отново взимаме четката с лепило ( модиума за декупаж) и започваме да покриваме вече върху лицето на салфетката. Ако леко побелява, не се притеснявайте – това няма да се вижда после. Внимателно минете цялата повърхност и гледайте да не остава въздух (балончета) под салфетката, защото после ще се вижда. Оставете да изсъхне много добре, ако лепите върху дърво – повече време ( най-добре една нощ).

Финалната ни задача е, след като сме изчакали да изсъхне, да вземем или домакинска гъба ( от грубата страна), или метална гъба (като едно време) и да минеп много внимателно покрай краищата ,за да ги загладим и да направим нашата творба завършена.

Сега нека видим колко пари ще ни струват нещата, които нямаме у дома:

За лепилото - ние препоръчваме Kreul Hobby Line лепило за салфетки Art Potch 50 ml, което струва по- малко от 5,00 лв. – някъде около 4,60-4,80 лв. Ако си купите това лепило, което е универсално - лепило+лак, нищо друго не ви трябва( то лепи върху всякакви повърхности с изключение на текстил). Ако желаете да направите декупаж върху текстил, има специално лепило за тази цел – Kreul Hobby Line или лепило за салфетки Textil Potch 50 ml. Посетете някой магазин за художествени материали и попитайте за такова лепило, което е УНИВЕРСАЛНО, така ще спестите пари. Все пак имайте предвид и милилитрите, ако желаете това да е ваше хоби и искате да дадете живот на няколко ваши стари вещи – купете повече. Има още едно лепило медиум което вчера си купих. Хубаво е – струва 14-15 лв. и е 300 мл. – лепило + лак (фирма Daler-Rowney (купено от Слънчоглед)).

Четката е около 1,50 лв., Съвет: не давайте повече от 2,00 лв. за четка, по-добре си купетя няколко от по-евтините.
Как да почистим четката си след работа с лепило: Не е нужно каквито и да е препарати, само с малко топла вода и сте готови, ако преди следваща работа четката е твърда я напокрете. Ако това лепило има досег с вода му няма нищо така че спокойно ;)

Акрилна боя – има ги в различни опаковки ( по 45мл, по 50 мл), както и в бурканчета (200 мл.) и още много разновидности. Най-предпочитани и най-комерсиални са тези на фирмата Марабу - те имат всякакви милилитра, дори 500 мл. Цените на тази фирма варират от 5 лв.(за 0,80мл.) до 17лв. ( за 500мл.). Най-добре си купете среден вариант – примерно 225 мл. струва около 10 лв. и ще видите дали ви допада. Не забравяйте, че когато боядисвате с този тип бои водата е задължителна, така че дори тубичка от най-малкия размер ще ви свърши работа не само за 1 нещо. :)

Източник: napravisisamdiy.wordpress.com

Изпратено на 11/15/2012 от Анонимен. Прочетено 14517 пъти.
Изпратено на 12/28/2014 от albena kolarska.

Здравейте..много ми харесва статията ви..много отдавна търсех информация как точно се прави декупаж..Но само едно нещо не разбрах..кога се слага лака за покриване и гланц на цялата картинка?Вие пишете,че след като е залепена се изчаква и после пак се маже с лепило..а лака кога и как се слага? Благодаря ви много предварително..Поздрави и весела Нова година!
за нас | контакти | реклама | полезни връзки | RSS новини
 
Copyright (c) 1999 - 2024 Triada Soft Ltd
 

 

търси

в раздел8/22/2013
Оригинални табли за легло

7/11/2013
Направи си сам – полилей за 3 лева

11/15/2012
Основната техника ДЕКУПАЖ

11/12/2012
Лесни "направи си сам" идеи за коледна украса

7/23/2012
Как да си направим гривна от кабел

1. Как да почистим петна от...... (111176)

2. Ако счупите термометър (45974)

3. КАК СЕ ПРЕБОРИХ С КОНДЕНЗА И МУХЪЛА (37063)

4. ЗАЩИТА ОТ КОНДЕНЗ И МУХЪЛ – СЕГА МУ Е ВРЕМЕТО ... (31239)

5. Ароматна подложка (25880)

Как да почистим петна от......

Почистване на различни предмети

Ако счупите термометър

Основната техника ДЕКУПАЖ

КАК СЕ ПРЕБОРИХ С КОНДЕНЗА И МУХЪЛА