Електрически готварски печки
Електрическите готварски печки са необходимост за всяко домакинство. На тях може да се готви, да се пече, да се затоплят ястия. За готвене служат нагревателните плочи. Фурната на готварската печка представлява камера, достатъчно голяма за поставяне на тава за печене. Електрическите печки са снабдени с терморегулатори за автоматично поддържане на температурата във фураната, както и с часовникови механизми за изключване на някои от нагревателите след определено време.
Някои от тези печки са снабдени и с грил. За наблюдаване състоянието на продуктите във фурната, в капака и е вградено специално стъкло. Електрическите готварски печки трябва да се монтират на възможно най-голямо разстояние от лесногорими предмети. За да се използва правилно и икономично електрическата готварска печка, с нея трябва да се работи внимателно. Нагревателните плочи, когато са включени за работа, не трябва да се нагряват продължително на празно (без съд върху тях), защото могат да изгорят.
При приготвянето на ястия нагревателните плочи най-напред се включват на максимална мощност, а след това, когато ястието заври, се превключват на по-малка мощност в зависимост от продуктите. При пържене обикновено нагревателните плочи се включват на средна мощност. При използването на фурната важат до известна степен правилата за използване на нагревателните плочи.
Най-важното обаче е режимът на печенето да се съобразява с особеностите на печивата. Фурните имат възможност и за комбинирано загравяне на печивата – силно отдолу или отгоре, силно отдолу и отгоре едновременно, слабо отдолу или отгоре, слабо отдолу и отгоре едновременно. Независимите системи за нагряване на фурните осигуряват възможност за регулриане на мощността на тока, а от там и на топлината.
Температурата във включената на пълна мощност електрическа фурна за кратко време ( около 15 минути) може да се достигне до 200-250 градуса С. При електрическите готварски печки най-често се повреждат нагревателите. Те се подменят с нови от специалист.
Източник: polezno.info