Майсторийки

Пачуърк за дома

С пачуърк (patchwork, от patch – кръпка и work – работа) лесно ще разчистите ненужните и износени дрехи от гардероба, като ги превърнете в нещо оригинално и полезно. С пачуърк домът става по-весел и шарен. 

Пачуърк за дома
Какво е пачуърк?„Пачуърк“ е вид ръкоделие, пришиване на отделни парчета плат от различни материи и цветове. Днес все повече се използва и като нарицателно за изделия, направени с помощта на тази техника. От пачуърк стават оригинални кувертюри, юргани, завеси, чанти. В някои страни ги поднасят като подарък за различни празници (рождени дни, годишнини, дипломиране), тъй като притежават сантиментална стойност - всяко парче плат носи своята лична история. При пачуърк може да се използва и техника на капитониране – съединяване на няколко слоя тъкани, за да се получи накрая един.Пачуърк за дома

Модата „пачуърк“ през годините

Модата „пачуърк“ навлиза в домовете още през 12-ти – 13-ти век, но се налага като тенденция едва през 19-ти век. Първоначално юрганите от този тип са използвани като заместител на износените одеяла, но постепенно шиенето им станало популярно хоби, успешен бизнес, мода и дори изкуство. Идеята да превърнеш и на най-обикновените парчета плат в разноцветна мозайка, която да топли и едновременно с това да краси брачното ложе, се сторила привлекателна на домакините. В САЩ пачуъркът се асоциира с Голямата депресия, когато парите не достигали за храна, още по-малко за нови завивки. Тогава от износените дрехи ставали чудесни одеяла за студените вечери.

След Втората световна война пачуъркът временно излиза от мода, но по-късно се завръща с нови и още по-оригинални модели. При едни от тях парчетата плат образуват геометрични фигури, при други са подредени асиметрично, а при трети – като шахматна дъска. Има обаче и такива модели, при които няма логика в подредбата. Можете да си изберете модел на пачуърк, който съчетава контрастни цветове или различни нюанси на един и същ цвят. 

Пачуърк за дома
Как се прави пачуърк?За да си направите пачуърк, трябва да сте търпеливи. Ако сте от начинаещите, започнете с някой по-лесен модел. За пачуърк на ръка ще са ви необходими игли, конци, парчета плат, шаблон, от който да гледате, остра ножица, линия и молив за точното очертаване и изрязване на формите. По-опитните и нетърпеливите пък залагат на шевната машина. Как се прави пачуърк:

Направете си схема, която да следвате в процеса на шиене.

Изберете подходящи тъкани и цветове за вашия пачуърк. Внимавайте да не стане прекалено шарено или безвкусно. След като сте избрали модел, преминете към изрязването на парчетата.

Подредете отделните парчета плат по схемата, която ще следвате, и се заемете със зашиването им, като ги прикрепяте едно към друго.

След като сте сглобили всички парчета, пришийте към гърба им едноцветно парче плат, голямо колкото получилия се пачуърк.

По желание можете да декорирате с бродерии, копчета, дантела или други аксесоари.

Пачуърк за дома Идеи за пачуърк у дома

Старото и износено кресло ще изглежда като ново, ако го облечете с пачуърк. С пачуърк възглавнички ще скриете и протритата дамаска на столовете в трапезарията.В кухнята може да приложите техниката за направата на готварски ръкавици, подложки за чаши или покривка за хранене.

Ушийте си калъфки за декоративните възглавници на дивана в хола. По желание пришийте различни апликации към тях (флорални мотиви, сърца, животни).

Детската стая ще изглежда по-шарена и подредена с висяща „етажерка“ от плат, тип пачуърк, в която малчуганът да събира играчките си. Нека гърба на „етажерката“ е в един цвят, а джобовете, пришити към нея, в различни багри.

Ако сте привърженици на екологията, направете си оригинална и удобна пазарска чанта в стил пачуърк. Тя ще е винаги под ръка, а и с нея няма как да останете незабелязани.

Източник: rozali.com

Изпратено на 11/10/2011 от анонимен. Прочетено 8519 пъти.за нас | контакти | реклама | полезни връзки | RSS новини
 
Copyright (c) 1999 - 2020 Triada Soft Ltd
 

 

търси

в раздел8/22/2013
Оригинални табли за легло

7/11/2013
Направи си сам – полилей за 3 лева

11/15/2012
Основната техника ДЕКУПАЖ

11/12/2012
Лесни "направи си сам" идеи за коледна украса

7/23/2012
Как да си направим гривна от кабел

1. Как да почистим петна от...... (106951)

2. Ако счупите термометър (44271)

3. КАК СЕ ПРЕБОРИХ С КОНДЕНЗА И МУХЪЛА (35873)

4. ЗАЩИТА ОТ КОНДЕНЗ И МУХЪЛ – СЕГА МУ Е ВРЕМЕТО ... (30211)

5. Ароматна подложка (24932)

Как да почистим петна от......

Почистване на различни предмети

Ако счупите термометър

Основната техника ДЕКУПАЖ

КАК СЕ ПРЕБОРИХ С КОНДЕНЗА И МУХЪЛА