Четири начина да консервирате яйца
Ако кокошките ви снасят толкова много, че се чудите как да оползвотворите даровете им или сте си купили "бели яйца за черни дни", има поне четири изпитани начина да ги съхраните за по-дълго.
В солена вода: Кипнете литър вода с 18г сол и изстудете. Наредете яйцата в делва или пръстен съд и залейте със солената вода. Когато вадите яйцата, имайте грижата да доливате така , че останалите да са винаги потопени.
В овес или просо: Тези яйца трябва да са много пресни. Почистете ги, увийте в памучен плат или вата и ги затворете в сандъчета с просо, жито или овес. Така приготвени, те ще се запазят един-два месеца.
В ленено масло, парафин или вазелин: С мек парцал два дни последователно натривайте повърхността на яйцата с едно от препоръчаните средства. Наредете ги върху дъски без да се докосват едно с друго и не позволявайте помещението да се загрява повече от 10 градуса. Температурата не бива да пада под нулата, защото яйцата могат да замръзнат.
В зехтин: Пресни и чисти яйца /не ги мийте в никакъв случай с вода!/ наредете в буркан и залейте със зехтин с малко сол в него или с добре рафинирано слънчогледово олио.