
Как да съхраняваме консервите
За правилното съхраняване на консервите у дома е добре да сме запознати с някои основни правила за това. Дали да се излива водата от тях, зависи от вида на консервата, ако в металната кутия има боб, грах, моркови, обикновено водата се изхвърля. Но ако ястието е готово за консумация само го подгрявате в собствения му сос. При отварянето на всяка консерва се чува характерен звук, ако той липсва, консервата със сигурност е развалена. А това се получава при неправилното й затваряне. При консервираните храни липсват витамини, тъй като термичната обработка, на която се подлагат, разрушава голяма част от тях. Но ако са затворени много бързо, веднага след набирането на продукта, това компенсира тази загуба. Така например консервиран зелен боб съдържа повече витамини, от колкото набран пресен и престоял няколко дни.