Да нашарим яйцата с естествени бои за Великден
. Много наситен червен цвят се получава от сока на червеното цвекло, примесен с една лъжица оцет. Сварените яйца се пускат в тази “боя” още топли, за да бъдат по-ярки.
· Чудесен син цвят се получава, ако сварените топли яйца се натрият с 4-5 навлажнени и нарязани на ситно листа от червено цвекло. За целта използваме памучна кърпа, с която боята се разнася равномерно.
· Със силна отвара от руски или грузински чай ще обагрим яйцата в приятно светлокафяв цвят.
· Жълто ще постигнем с концентрирана отвара от лучени люспи – обелките от 1 кг кромид варим във вода, докато остане наполовина. В нея се топват топлите яйца.
· Отвара от спанак или нарязана трева се използва за оцветяване на яйцата в зелено.