Майсторийки

Вържи топлото – уплътни дограматаНе позволявайте левчетата ви да изхвърчат през прозореца.
Ще си направите сметката без кръчмаря, ако решите да спестите някой и друг лев, оставяйки вратите и прозорците си и тази зима неуплътнени. Първо – заради новите цени на парното, въглищата и тока. И защото, според специалистите, през тях нахалост хвръква около 30 на сто от енергията.

Да вземем например едно жилище, за отоплението на което заплащаме 100 лв. месечно. Задачката изглежда елементарна дори и за ученик. Простата сметка показва, че заради лошото уплътнение топлото излиза с около 25 лв. по-солено. При това вече съществуват редица ефективни технически решения, с помощта на които могат да се ограничат до минимум тези загуби. Най-доброто е, разбира се, кардиналното – нова дограма (при което най-съществено е тя да отговаря на съвременните стандарти, а не дали е дървена, пластмасова или алуминиева). Това обаче за мнозинството българи си е направо непостижимо. Заради цената.
Ето защо най-простото, евтино и същевременно ефективно решение е сами да уплътним дограмата. На пазара ще намерите различни модели, в различна ценова класа. Можем да ви препоръчаме обаче самозалепващия се каучуков уплътнител “Изогоматерм” на фирмата “Гомапласт”.
Изработен от порест каучук, той е много пластичен и има способността да уплътнява пролуки между крилата и рамката на прозореца. При това запазва свойствата и качествата си за доста дълъг период – поне 5 години. Лесен е за използване, тъй като е самозалепващ.
Как се монтира уплътнителната лента
Главното изискване за качествено залепване на уплътнителите е основата да бъде здрава, гладка и почистена. Такава основа представлява добре боядисаната дървена повърхност на прозоречното крило. Ако е напукана боята, трябва да почистим внимателно с шкурка и да измием старателно със сапунена вода.
Ако дограмата е боядисвана наскоро, достатъчно е само да я измием и подсушим добре. Желателно е, разбира се, да минем и със спирт, за да се премахнат напълно евентуални замърсявания с мазнини.
След това краят на защитната хартия на гърба на лентата се отделя и се залепва в началото на фалца на рамката на прозореца. Постепенно хартиената ивица се отделя и лентата се притиска към мястото. След достигане на края на фалца уплътнителната лента се прерязва и се преминава към облепване на съседния фалц.
Изпратено на 12/8/2000 от Анонимен. Прочетено 5116 пъти.за нас | контакти | реклама | полезни връзки | RSS новини
 
Copyright (c) 1999 - 2020 Triada Soft Ltd
 

 

търси

в раздел8/22/2013
Оригинални табли за легло

7/11/2013
Направи си сам – полилей за 3 лева

11/15/2012
Основната техника ДЕКУПАЖ

11/12/2012
Лесни "направи си сам" идеи за коледна украса

7/23/2012
Как да си направим гривна от кабел

1. Как да почистим петна от...... (107394)

2. Ако счупите термометър (44403)

3. КАК СЕ ПРЕБОРИХ С КОНДЕНЗА И МУХЪЛА (35987)

4. ЗАЩИТА ОТ КОНДЕНЗ И МУХЪЛ – СЕГА МУ Е ВРЕМЕТО ... (30289)

5. Ароматна подложка (24987)

Как да почистим петна от......

Почистване на различни предмети

Ако счупите термометър

Основната техника ДЕКУПАЖ

КАК СЕ ПРЕБОРИХ С КОНДЕНЗА И МУХЪЛА