Бабини Деветини

СънятПо време на сън се обновяват енергийните резерви на човешкото тяло за следващия ден. За тялото сънят е състояние на естествено разтоварване при променено съзнание. Мускулатурата се отпуска, кръвното налягане леко спада, сърцето бие по бавно, обмяната на веществата се забавя, телесната температура се понижава и тялото си почива. Отговорен за това състояние на отпускане е парасимпатикусът. Той, както и симпатикусът, е съставна част на вегетативната нервна система, и регулира вътрешните дейности на тялото, кръвообращението, дишането и др.
Двете части, симпатикус и парасимпатикус, имат противоположно действие. Докато парасимпатичната система се използва от тялото за разпускане и спестяване на енергия, симпатичната система има възбуждаща функция, така че обмяната на веществата се ускорява, сърцето бие по-бързо, кръвообращението в мозъка се засилва и т.н.
Сънят протича с различни фази. Различават се REM-фаза и фаза на дълбок сън (не-REM-фаза).
REM-фазите (REM=Rapid Eye Movements) се характеризират с бързо, въртеливо движение на очите. В тези фази мозъкът е по-активен, отколкото във фазите на дълбок сън, дишането е учестено, сърцето бие по-бързо и скоростта на кръвообращението е по-висока и неравномерна. Когато бяха открити REM-фазите се считаше, че само в тези фази човек сънува. Това схващане обаче е неправилно, защото и в другите фази също се сънува. Все пак сънищата по време на REM-фазите са по-впечатляващи и на човек после му е по-лесно да си ги спомни.
Около 10 минути след заспиването човек достига до първата фаза на дълбок сън, която продължава до 80 минути. След това следва първата REM-фаза. За една нощ има между 4 и 5 REM-фази, който се сменят с фази на дълбок сън. Фазите на дълбок сън с наближаване на събуждане стават по-кратки, а REM-фазите точно обратно стават по-дълги и могат да продължат 1 час.
Често се случва човек да се събуди между отделните фази, но ако до 1 минута отново заспи, не забелязва това.
От колко сън се нуждае човек е индивидуална особеност. Все пак може да се каже, че кърмачето се нуждае от около 20 часа сън, а възрастният човек от 7 или 8 часа. По-възрастните хора се нуждаят от по-малко сън и повече почивки, разпределени през целия ден.
Най-общо човек прекарва около1/3 от живота си в сън.

Съвети за отпочиващ сън

Съвсем нормално, че човек не спи всяка нощ еднакво добре. Какво да се направи обаче, когато следват много безсънни нощи една след друга, в който човек се върти от една страна на друга, или когато се събуди не може да заспи отново? Едно такова нарушение на съня може силно да повлияе цялостното състояние, способността за работа и концентрация.
Затова трябва най-напред да се опитате да потърсите причината за нарушенията в съня и да се опитате да ги премахнете. Възможни причини могат да бъдат:
· душевни проблеми
· стрес
· трудно смилаема храна за вечеря
· прекомерна употреба на алкохол
· голямо количество кафе
· шум
· лош въздух
· неравномерен дневен режим
· а също и странични действия на медикаменти

От това следват някои мерки за да подобрите наспиването:
Първата предпоставка за една отпочиваща нощ е редовно спазване на ритъма за заспиване и събуждане. Затова трябва всяка вечер да си лягате по едно и също време, а сутрин да ставате в един и същи час, доколкото професията Ви го допуска. Ако в нощта неделя срещу понеделник възникват проблеми със съня, това е най-често защото в петък и събота си лягаме по-късно, а на следващата сутрин спим повече. Освен това трябва да се избягва следобедният сън .
От значение е и правилното проветряване на стаята, особено директно преди лягане. Температурата във Вашата спалня не трябва да е повече от 18оС, но и не по малко от 16оС.
Могат да се назоват няколко неща, който преди лягане трябва да направите или по възможност да избягвате: малко преди лягане не трябва да извършвате физическа активност, т.е. никакъв спорт преди лягане. Но редовното спортуване сутрин или в ранния следобед може да подобри дълбочината на съня. Преди лягане трябва да се отпуснете и да намерите Вашето вътрешно спокойствие. Не се задълбавайте в проблемите на деня.
Пушенето също пречи на доброто почиване. Освен това вечер не трябва да пиете кафе или кофеиносъдържащи напитки.
Една чаша вино или бира преди лягане може да помогне, но повече алкохол повлиява на ритъма на съня.
Трудно смилаемите храни също трябва да се избягват вечер. Едно леко хапване, като парче сирене или ябълка, могат да помогнат на заспиването.
Добра домашна рецепта с успокояващо действие е чаша топло мляко с мед. Млякото не трябва да се затопля повече от 50оС, защото иначе се унищожават полезните вещества на меда.
Успокояващо действие имат и чайове от валерианов корен, маточина, хмел. Извлеци от тези лечебни растения можете да поставяте във ваната, като внимавате водата да не е прекалено топла.
Ако все пак трудно заспивате, не трябва да лежите повече от 30 минути в леглото. В противен случай започва един омагьосан кръг, защото колкото по-настойчиво се опитвате да заспите, толкова по-трудно Ви се удава. По-добре станете отново и започнете да се занимавате с дейности, който Ви доставят удоволствие и са разтоварващи. Например почетете или погледайте телевизия, докато отново се почувствате уморени.
Друга възможност да се измъкнете от омагьосания кръг, е принудително да се държите в будно състояние. Така че се опитайте възможно най-дълго време да държите очите си отворени. Вместо да се опитвате да предизвикате “спонтанния феномен” сън чрез волята си, трябва съзнателно да удължите симптомите на безсънието (по Ватцлавик, Уикланд, Фиш, 1997).
За да не поглеждате постоянно в часовника, го преместете на друго място.
Ако никой от тези съвети не може да Ви помогне и безсънието продължава повече от 3 седмици, трябва непременно да се потърси лекарски съвет. Не се препоръчва продължително време да се приемат приспивателни медикаменти, защото бързо се стига до пристрастяване.
Изпратено на 6/21/2001 от Фани Филипова. Прочетено 17348 пъти.
Изпратено на 3/2/2002 от onua.
4uvala sum, 4e po-dulgo viveqt i vuob6te se 4uvstvat xorata, koito spqt 6-7h, otkolkoto tezi, koito spqt po 8h..
Изпратено на 8/19/2001 от silviq nikolova.
haresva mi. super e
Изпратено на 7/18/2001 от Доротея.
Съветите са добри, но все пак има и хора които се чувстват като болни, когато трябва да стават рано сутрин! Моля Ви напишете нещо и за тях!за нас | контакти | реклама | полезни връзки | RSS новини
 
Copyright (c) 1999 - 2019 Triada Soft Ltd
 

 

търси

в раздел7/11/2013
Червен конец на китката се препоръчва от Кабала

11/26/2012
Суеверия

11/12/2012
Хвърляй пъпа, да не го клъвне патката

3/28/2012
Елизабет Батори – Кървавата контеса

2/14/2012
Как да хармонизираме кухнята си

1. Алхимия на Вашата съдба (94101)

2. Любов по поръчка, сънища за сбъдване (61860)

3. Първият залък на Бъдни вечер е за Богородица (56385)

4. Какво казва цветът на очите ви? (53892)

5. Рецепти за щастие (42333)

Родените в събота

Суеверия

Какво казва цветът на очите ви?

Първият залък на Бъдни вечер е за Богородица

Суеверия