Кафето намалява риска от рак!
Две чашки кафе дневно могат сериозно да намалят риска от рак на черния дроб, твърдят група японски учени. Основание за това им дава над 10-годишно изследване, включващо над 60 хиляди души над 40-годишна възраст. Същите резултати показали и експерименти с животни, пише в доклада на специалистите, оглавявани от проф. Итиро Цудзи от университета “Тохоку” в град Сендай. Учените установили, че ракът на черния дроб се появявал по-често у тези, които въобще не пият кафе. Като приели вероятността за развитието му в тази група за единица (1), учените изчислили, че опасноста от рак на черния дроб у хората, които изпиват по 2 чашки кафе на ден, е, 0,58 – т.е. наполовина по-малка. В групата “по чашка на ден” тя е 0,78.
Японските експерти засега не са сигурни коя точно съставка на кафето потиска развитието на чернодробния рак. Но опитите с животни са показали, че такъв ефект може би притежава хлорогеновата киселина, съдържаща се в кафеените зърна.
Изпратено на 5/26/2005 от Анонимен. Прочетено 4483 пъти.
Изпратено на от .
Napalno podkrepyam Jacobs, zelen! Az pia sutrin i sledobed, tova mi e myarkata. Otkakto se premestih v USA oba4e maika mi prashta kafe ot BG, ina4e tukashnoto edno 4e nyama sashtia vkus (kato Jacobs), a i e kato 4ai. A za polojitelnite efekti, ima dosta...za shtastie! Pozdravi!
Изпратено на от .
И аз още със ставането сутрин си правя кафе, хубаво е че не вреди може би толкова колкото съм чела на други места. Всеки си има предпочитания за марката кафе аз предпочитам Дау Егбъртс и мисля, че за сега е най-доброто!
Изпратено на от .
Няма нищо по-чудесно от чаша хубаво кафе. Обичам го и се радвам, че не ми вреди. Не прекалявам никога, но когато ми се пие, го пия с голямо удоволствие. Якобс - зелен, естествено.