Адам и Ева

7 мита за презерватива


Той е твоя верен приятел. Но около него витаят какви ли не слухове
ДНЕС използването на презерватива е станал жизненоважен въпрос. СПИН-ът надига глава – лекарите твърдят, че броят на официално зарегистрираните вирусоносители трябва да се умножи поне по шест. Да не говорим за останалите болести, предавани по полов път – сифилис, гонорея, хламидиоза, трихомоноза, генитален херпес и хепатит В.
Съществуват множество медикаменти, които могат да ни предпазят – таблетки, свещички, кремове, мазила и т.н. Но най-сигурният начин в наши дни остава презервативът. Единствено той е в състояние да ни осигури почти 90% защита.
Всеки от нас разбира предимствата му, но продължава да избягва неговата употреба. Причината за това са някои несъществуващи митове. Някои са възникнали от недостига на информация, от личният или чужд негативен опит, други – от предрасъдъците и некоректната реклама.

МИТ 1: Презервативите са проблем на мъжете.
Това е доста разпространено мнение, но е абсолютно невярно. Фактите доказват, че почти половината от купувачите им са жените.

МИТ 2: Сексът с презерватив е като да се къпеш в дрехи или да помиришеш цвете с противогаз.
Съвременните латексови презервативи имат сериозни физикомеханически показатели (здравина, еластичност) съчетани с висока сигурност и чувствителност. Появиха се високо качествени презервативи от ново поколение, които са обработени специално със специална безсиликонова смазка на водна основа и са абсолютно безопасни за здравето. Има щамповани с релеф от двете страни презервативи, които обогатяват усещанията и на двата пола и които се препоръчват на хора, изпитващи трудности с постигането на оргазма. Презервативите са обработени със смазка със забавено действие, която съдържа локално анестезиращо вещество бензокаин.

МИТ 3: Презервативът предизвиква болка
На практика всички презервативи, които са в продажба, са обработени със специална смазка на силиконова, полиетиленова или водна основа, което по принцип прави невъзможно появата на болка при тяхното използване. Предимствата на силиконовата смазка са, че е абсолютно неутрална, има добри смазочни качества и ниска себестойност. Недостатъците и са, че не се измива с вода и не разтваря активните добавки. Полиетилгликонолът е вещество, което широко се използва в козметиката като основа на множество кремове, добре разтваря различните съставки, но затова пък е доста скъп. Смазките на водна основа са по-ествествени за човешката лигавица, лесно се измиват с вода и бързо се отделят от организма.
Освен това, съществуват смазки с активни добавки – спермициди, които са допълнителна защита за организма, благодарение на веществата, които неутрализират сперматозоидите, вредните бактерии и вируси и които действат обезболяващо ( продължават времето на половия акт, понижават чувствителността на мъжките рецептори).
Има смазки, в които са замесени ароматични вещества и хранителни добавки.
Ако изпитваш болка, когато употребяваш презерватив, това може да е симптом за заболяване на половата система - непременно се обърни към лекаря.

МИТ 4: Сексът без презерватив е по-полезен за здравето на партньора, защото така се обменят хормони.
Едва ли нежеланата бременност, абортът и инфекциите, предавани по полов път, могат да бъдат полезни за нечие здраве. Единственият минус на латексовите презервативи ( в сравнение с презервативите от изкуствени полимери или от естествени мембрани е незначителното съдържание на белтък, който у някои хора може да предизвика алергична реакция. Физико-механичните свойства на полиуретановите презервативи и кондоми от естествени мембрани отстъпват на латексовите и практически не защитават от инфекции, защото порите им са по-големи от болестотворните вируси и бактерии.

МИТ 5: Неудобно е да ползвам презервативи. Мога да обидя партньорката си.
Напротив, така ще докажеш, че се грижиш за нейното здраве и безопастност. Самия процес на използване на презерватива може да стане интересен елемент на любовната игра и повод за неизпитани до този момент интимни ласки.

МИТ 6: Ние сме женени, не си изневеряваме и не ни трябват презервативи.
Дори да е така, използването на презервативи е препоръчително. Можете да прихванете някоя зараза не само от нещо “чуждо”, но и в басейна, във фитнес-залата, в обществения транспорт или чрез лошо измити чинии.

МИТ7: За предпочитане е презервативът да се съчетае с кремове, масла и интимни гелове.
Категорично не! Освен, че могат да предизвикат сърбежи, парене и алергични реакции, когато попаднат върху някои чувствителни участъци на тялото, те действат разрушително върху латекса на презерватива.
Изпратено на 6/15/2004 от сп dot Клуб Мнямам. Прочетено 8965 пъти.
Изпратено на 5/11/2014 от Мариета.

Номер 6 ме накара да се облещя... Зарази, така или иначе, има навсякъде. Може би не трябва и да се целуваме с партьорите си и най добре да спим в отделни легла...
за нас | контакти | реклама | полезни връзки | RSS новини
 
Copyright (c) 1999 - 2020 Triada Soft Ltd
 

 

търси

в раздел8/22/2013
Очите, усмивката или гърдите - кое е първото, което вижда мъжът?

8/16/2013
Как да намерим любовта през есента

7/10/2013
Приятелство между мъж и жена? Няма такова чудо!

12/5/2012
Top 10: Романтични коледни подаръци

11/23/2012
Връзка от разстояние

1. Световният секс или как да попиташ "Искаш ли?" (69420)

2. Четири неща, които той няма никога да признае! (67435)

3. Десетте смъртни гряха на изневеряващата жена! (57268)

4. Женският поглед към мъжете (46380)

5. Митологията на изневярата (43956)

Ушите издават характера на човека

Какво да правиш, докато той ти изневерява с…футбол?

7 мита за презерватива

Десетте смъртни гряха на изневеряващата жена!

Четири неща, които той няма никога да признае!