Адам и Ева

Изневярата – руши или лекува отношения?

Колкото и да е изследвана, анализирана и обсъждана измяната – все не е достатъчно! Като че ли, докато има мъже и жени, този въпрос няма да намери решение. Колкото и да се е борило човечеството с този феномен (дори и прибягвайки през средните векове до такива кардинални способи, като „девствения пояс”), прелюбодеянието си остава любимият човешки грях.

Стане ли публична тайна изневярата, към измамения се втурват роднини и приятели и го засипват с успокоителни лозунги. Всички те обикновено са безполезни, а и противоречиви.

Женският вариант:

„Добрите мъже не изневеряват. Ще си намериш сто пъти по-добър. Просто този път си сбъркала и толкова”.
Всъщност, изневеряват всякакви мъже, по всякакви причини, с всякакви жени. И животът може да продължи след това различно. Единственото, което може да се постигне с такива лозунги, е да се обезценят и зачеркнат изживените съвместно години. Що за „грешка”, продължила 5 или 10 години?! А какво да кажем за децата? И те ли са грешка?
„Добрите жени не ги напускат – „сама си си виновна” или обратният вариант „Само на добрите жени ще им се случи – гордей се, че си по-добра от „онази”.

Изневярата – руши или лекува отношения? Уви, изневеряват и на любимите жени (на любимите мъже – по-рядко). Дори и на много добрите. И това, разбира се, не означава, че за да се съхрани бракът, жената трябва да е по-лоша (или по-добра). Като правило изневярата и дори раздялата, не е свързана със субективната „лошотия” на партньора. Такава развръзка е следствие на множество обстоятелства. И всъщност, какво значение има колко „кофти” човек е любовницата? Фантазиите на тази тема, като правило, не само не греят, но и разпалват обидата. Помислете сами: ако другата е „лоша жена” (може да се постави друг епитет, в зависимост от настроението), то на жената ще й е обидно, че са я заменили за „такава”. Ако е свястна жена (може да се постави друг епитет, в зависимост от това, доколко е дълбок процесът на самобичуване), то ще бъде още по-обидно – има конкретен човек, в сравнение с когото измамената съпруга е изгубила състезанието. А другата не е нито по-добра, нито по-лоша – просто е друга. От такива сравнения самооценката започва да клони към нула, ползата – също.

Изневерите са най-различни. В зависимост от това, кой е изменил, на кого и при какви обстоятелства. Не е толкова важно с кого, но понякога и това има значение (ако е най-добрият приятел на съпруга, определено има). Измяната е като стихийно бедствие или обир в дома: добре знаеш, че се случва, много пъти си чувал, но никога не си мислил, че и теб ще те сполети. А ако се случи, човек се чувства изкушен да потъне в анализ на ситуацията, търсейки причините за станалото.

Защо именно на мен?!

Какъвто и списък на причините да се направи, той винаги ще бъде непълен и несъвършен. Ако несериозно изброяваме причините, ето какво ще се получи:

 • Любовта си е отишла (може да се приеме с известна уговорка, защото и на обичаните също изневеряват);
 • Взаимно неразбиране (необходимо, но не достатъчно);
 • Неувереност в себе си (не е маловажно, но не работи като обяснителен принцип);
 • Ако не виждаш в другия приятел (съмнително, защото съществуват т.нар. „свободни бракове”);
 • Възпитание (има се предвид лошо);
 • Жажда за силни усещания и власт, скука (несъмнено, но това е по-скоро следствие на първото от списъка, а не причина);
 • Битови неуредици (не е задължително);
 • Стечение на обстоятелствата (как без тях?);
 • Aлкохол (случва се);
 • Глупост (също се случва);
 • Инфантилизъм, безотговорност, разглезеност, безделие и разюзданост;
 • Жената не готви добре, мъжът не сменя крушките;
 • Тъщата/свекървата;
 • Бръмбари в главата

А ако говорим сериознo...
Американската психотерапевтка Мира Киршенбаум е извела типични причини за изневярата, от които в голяма степен зависи дали тя ще излекува или разруши брака..

Начин за изразиш себе си и да защитиш собственото си „Аз”. В този случай, е добре да се помисли за преосмисляне на отношенията между съпрузите и да се види какво пречи в брака. Това е трудна задача, но не и невъзможна. Ето какво би могло да означава изневярата:

Своеобразен начин на провериш отношенията. Рискът да се разруши бракът или да стане още по-силен, е 50/50. Големият въпрос е защо е било нужно да ги проверяваш? И докога ще го правиш? Желанието да подсилиш огъня в поизстиналите отношения се провокира от неосъзнатата надежда, измяната или слуха за нея, да направи връзката по-страстна.
Реакция на типичните семейни кризи. Колкото и да ни се иска, ярките чувства, които наричаме любов, продължават някъде до втората година от отношенията. Не всеки може да приеме кроткия бриз, заменил урагана. И започваш да се питаш: „А имаше ли го изобщо?”. И тъкмо тук се появява любовникът или любовницата – те са нови, носят силни емоции… Подобно нещо се случва и около седмата година от брака. Още по-тежко е, когато съвпадне следващата семейна криза (приблизително след 17–20 година от брака) с кризата на 40-те. Жените започват внимателно да се оглеждат в огледалото и да изпадат в ужас от незнайно как появилите се бръчки. Мъжете страдат заради „авторитетното” коремче и посивелите слепоочия. И всеки иска да се утеши и да докаже на себе си и на околните, че всичко все още предстои. Никой не иска да остарява. Цялата картина се развива и чрез добре прикрита, но силно осезаема сексуална паника. Проблемът при жизнените кризи е, че всеки сам трябва да намери решение. Това е лична задача и партньорът трудно може да помогне, независимо кой е той (жената или любовницата). Сравнително рядко резултат от кризите е решението за развод. По-често съпрузите започват да водят абсолютно отделен живот, в пределите на семейното жилище.
Начин да се повдигне самооценката, желание да се провери „можеш ли и сега да се харесаш на някого”. Това отново е личен проблем.
Реакция на сериозно разминаване в личностното развитие между съпрузите. Започнали сте заедно, но по пътя единият сериозно е изпреварил другия. Или просто е поел в друга посока. Тогава стават трудни разговорите, проблем е да съвпаднат интересите, начините на мислене се разминават. Извънбрачните връзки стават начин да потърсиш човек, с когото по-добре да си подхождате. Тук вероятността от развод е много по-голяма.
Трупане на опит. Особено, ако един от съпрузите не е имал връзки преди брака.
Желание да си го „върнеш” на партньора. Проблем ще бъде, ако се влезе в играта на „кой ще си върне по-умело” – с натяквания, следене или следващата изневяра.

Независимо по кой път поемете – раздяла или запазване на брака – нещата няма да бъдат същите! Важно е да се знае, че взимането на кардинални решения в състояние на силно душевно объркване и болка, е рисковано. Или казано с други думи, според психолозите не е добре да се правят резки движения при буря. Ако можете… 

Eто и 10 от най-обичайните и показателни признаци за изневяра
Изневярата – руши или лекува отношения?

1. Партньорът ви работи твърде много и все до късно – само по себе си това не означава, че ви изневерява. Има мъже, които наистина работят много, но ако партньорът ви внезапно започне да се оплаква от много работа, имайте едно наум.
2. Прекалено използване на интернет – мрежата се превърна в най-голямото място за “срещи” между мъжете и жените, твърде вероятно е и вие да сте се срещнали така.
3. Часове “фантоми” – партньорът ви не може да обясни къде е прекарал няколко часа от деня, те някак си му се губят. Не може да обясни защо го е нямало там, където ви е казал, че ще бъде.
4. Крие телефонната сметка – твърде вероятна причина. Иначе, защо ще го прави?
5. Повтаря “Само си въобразяваш!” – така се случва, когато сте твърде близо до истината.
6. Някой ви затваря телефона или пък на мобилния все по-често “стават грешки, не търсеха мен”...
7. Сексът с вас вече не е интересен. С течение на времето, сексът между партньорите търпи промени, което е нормално. Но, ако той напълно ви го отказва, замислете се дали в дъното не стои сериозна причина.
8. Не носи венчалната си халка – ако не я носи, може би не иска някой да знае, че е женен.
9. Нови сексуални техники – вие отлично знаете репертоара на съпруга си. Изведнъж, той започва да прилага нови изключителни техники, които може би е научил отнякъде другаде.
10. Казва ви “Имам нужда от лично пространство” – може би, пред брака ви стои изпитание. Следващата стъпка е да потърси разнообразие или да намери пространство някъде другаде.

Анета Жечева, психолог

www.sharenobg.com

Изпратено на 11/9/2012 от Анонимен. Прочетено 3688 пъти.за нас | контакти | реклама | полезни връзки | RSS новини
 
Copyright (c) 1999 - 2019 Triada Soft Ltd
 

 

търси

в раздел8/22/2013
Очите, усмивката или гърдите - кое е първото, което вижда мъжът?

8/16/2013
Как да намерим любовта през есента

7/10/2013
Приятелство между мъж и жена? Няма такова чудо!

12/5/2012
Top 10: Романтични коледни подаръци

11/23/2012
Връзка от разстояние

1. Световният секс или как да попиташ "Искаш ли?" (68936)

2. Четири неща, които той няма никога да признае! (66726)

3. Десетте смъртни гряха на изневеряващата жена! (56437)

4. Женският поглед към мъжете (45782)

5. Митологията на изневярата (43372)

Ушите издават характера на човека

Какво да правиш, докато той ти изневерява с…футбол?

7 мита за презерватива

Десетте смъртни гряха на изневеряващата жена!

Четири неща, които той няма никога да признае!