Кълновете запазват младостта ни
Е, поне така се твърди, а на човек колко му трябва, за да влезе в изкушение... Крехките зелени кълнове на житото и овеса станаха хит у нас доста след като пощуриха Америка. Разглезената западноевропейка си ги купува вече не толкова пресни, но трудолюбивата българка не пести сили да си ги приготвя у дома. А това е и най-доброто.
Специалистите диетолози твърдят, че няма по-полезна храна от свежите кълнове. Прораслите от зърната стръкове съдържат комплекс с биологично активни вещества: витамините Е, С (антиоксиданти), от групата В, ферменти и биостимулатори, активизиращи обновяването на клетките. А също и широка гама минерални вещества – фосфор, калий, магнезий и други. При това под идеална за усвояване от организма форма. Трябва само правилно да ги приготвим: да подберем 100 г необработвани зърна от жито или овес, да ги изплакнем в хладка вода; да напоим с вода марля или ленена салфетка, да я разположим на дъното на емайлиран съд и да разстелем зърната на тънък слой върху нея. Съдът се оставя за денонощие на тъмно и топло място. Водата не бива да бъде много, иначе зърната ще загният, ще получат неприятен мирис и ще загубят полезните си свойства. Може да използвате прораслите зърна, когато достигнат височина 1 мм. Най-добре е да се консумират сурови – например на закуска, разбъркани с лъжичка мед.