Домашни Любимци

Покупка на вълнисто папагалче

Вълнистите папагалчета могат да се купят от зоомагазините или от хора, които ги развъждат специално за продажба, но не бързайте, когато купувате. Набележете си една птица, която е подчертано подвижна и забелязвате, че проявява някакъв интерес към вас – окраската няма никакво значение за характера на папагалчетата, а и по цвета им няма как да разберете дали лесно ще можете да опитомите бъдещият си пернат приател. Трябва да се доверите на продавача, който ще определи пола на птицата – при младите папагали това може да направи само специалист. При някой млади вълнисти папагалчета на челото се забелязват ивички, които достигат до восковицата, но след първата смяна на перата на 3-месечна възраст те изчезват. Когато купувате вълнисто папагалче, добре е то да е не е на възраст – колкото по-младо, толкова по-добре. Дори да е само на 6 месеца, вече по-трудно ще го опитомите на ръка. Най-подходящата възраст да вземете вкъщи такава птица е 1.5 месеца ( другояче стоят нещата, ако ви се предлага опитомена птица ). Папагалчетата на такава млада възраст се отличават с тъмен или петнист клюн и до 3-тия месец тяхната восковица (подутина в основата на надклюнието ) остава светлорозова на цвят. При възрастните папагали тази част е оцветена в синьо или кафеникаво.
МЪЖКО ИЛИ ЖЕНСКО?
Няма никаква разлика. В една клетка можете да отглеждате 2 мъжки или женски папагала, както и 1 женска с един или двама партньори. Но в никакъв случай не бива в клетката да живеят 2 женски папагала с един мъжки – самките ще воюват за него.
Здравите папагалчета имат гладко и блестящо оперение. Перата по тялото им не е задължително да са бухнали – ако птицата не спи, те не трябва да са разрошени. Опашните и маховите пера не трябва да са извити и да стърчат. Гърдите на птицата са добре закръглени, не хлътнали. Восковицата на здравите вълнисти папагалчета е чиста, без люспи – при мъжкия възрастен папагал тя е ясносиня на цвят, а при женаските възрастни птици е кафеникава. Изключение правят пъстрите и жълтите разновидности, при които представителите и на двата пола имат месеста розова восковица. Очите също са ясни, без всякаква секреция. Здравата птица диша със затворен клюн.
ПЪРВИТЕ СЕДМИЦИ
През този период около птиците не бива да се вдига шум, да се вика силно, да се захлопват рязко вратите или радиото и телевизорът да “гърмят”. Не бива да се оставят отворени прозорци, гледащи към улицата, заради сигналите на автомобилите и сирените на специалните коли. Около птиците не бива да се правят рязки движения или внезапно да се изпречвате пред клетката, не бива и да залепвате лицето си о пръчките на клетката.
Когато пуснете за първи път в клетката вълнистите папагалчета, оставете ги 2 – 3 часа на спокойствие и дори не влизайте в стаята. Те са “храбри” птички, но за новите ви домашни приятели всичко наоколо ще е непонато и дори страшно. А на всичко отгоре, те ще тъгуват за предишният си дом. Много е важно през първите 2 – 3 седмици да не травмирате вълнистото папагалче с резки движения и силни звуци. Птицата не бива да остава в пълна тъмнина, а през деня клетката не трябва да е изложена на ярка слънчева светлина. Теливизионният екран не бива да е насочен към нея, а за през нощта се оставя да свети слаба лампа. Ако купите 2 папагалчета, на тях ще им бъде по-добре и по-весело, но въпреки това, мястото, където живеят, трябва да е тихо и спокойно.
Вълнистите папагалчета ядат по малко, но често. Отначало вашият любимец ще се плаши, когато му слагате храна или чистите клетката. Тихо и ласкаво разговаряйте с него и вършете работата си бавно и спокойно. Когато птицата престане да се свива в ъгъла на клетката и дори прояви интерес към действията ви, смятайте, че тя вече е свикнала с новия дом и може да започнете да я обучавате да каца на ръка.
(следва)
Изпратено на 8/9/2001 от Анонимен. Прочетено 7909 пъти.
Изпратено на 4/3/2007 от viky.
много се радвам че има такъв сайт.благодаря за съветите те ще ми помогнат много при покупката и отглеждането на вълнистите ми папагалчетаза нас | контакти | реклама | полезни връзки | RSS новини
 
Copyright (c) 1999 - 2020 Triada Soft Ltd
 

 

търси

в раздел8/19/2013
Шестте най-добре говорещи папагали

7/12/2013
Кучето помага срещу стрес

12/5/2012
Котките лекуват

11/9/2012
Деца и куче. Породи кучета

5/21/2012
Защо шоколадът е вреден за животните

1. Нашите водни костенурки (48714)

2. Моето хъски (44111)

3. Хамстерът – как да се държите с него? (42527)

4. Подробности за червенобузите костенурки (37832)

5. ЧЕРВЕНОБУЗЕСТИ КОСТЕНУРКИ (27138)

В света на папагалите

Декоративен плъх.Препоръки за начинаещия

Подробности за червенобузите костенурки

Нашите водни костенурки

Хамстерът – как да се държите с него?