Домашни Любимци

Декоративен плъх.Препоръки за начинаещия

Декоративен плъх
Препоръки за начинаещия *


Въведение:
Декоративен плъх – това е неголям гризач, отличаващ се от другите си съплеменници с удивителна съобразителност, чистоплътност и даже интелект.
За домашно отглеждане се развъждат селекционирани форми на сивия плъх (Rattus norvegicus), които не представляват опасност от разпространение и пренасяне на опасни заболявания върху човека и другите животни!
Не трябва да се взема плъхче, по-младо от 4-6 седмици, защото до тази възраст младото животно е все още зависимо от майката и откъсването му от тези грижи го прави в по-голяма степен податливо на заболявания.
Определянето на пола при възрастен плъх не представлява голяма трудност – мъжките обикновено имат чифт добре забележими тестиси, доста едри по размер.Женските са по-подвижни, любознателни и маркират територията си доста по-рядко.
Жилище:
Най-подходящото място за отглеждане на плъх – това е клетката, с минимален размер - 40/30/40 см (за едно животно), с метални решетки, високо пластмасово дъно и няколко вратички – такива клетки са хигиенични и удобни за експлоатация.
За постеля може да се ползват едрите стърготини от широколистни видове ( най-доброто решение!), мека хартия, сено или натурална котешка тоалетна.Памук и тъкани не трябва да се използват!В клетката се разполага “къщичката” , където животинката ще си почива и спи.Плъховете са много чистоплътни и усърдно се грижат за козината си – често се мият и вчесват.За тоалетна използват определен ъгъл на клетката.
Почистването се извършва в зависимост от степента на замърсяване, големината на клетката и броя на животните – 1 или 2 пъти седмично!
Плъховете са много чувствителни на течение и прегряване.Клетката да се разполага по-далеч от врати, прозорци, отоплителни уреди и пряка слънчева светлина!

Хранене:
Плъховете са невзискателни към храната животни, хранят се 1-2 пъти дневно (добре е храненето да се извършва в определен час!), като се внимава да не се прехранват – предразположени са към затлъстяване!Денонощнтата потребност от храна е средно 30 г, от които 5-7 г зеленчуци.
Дажбата да е разнообразна и да включва както зърнени храни ( основно пшеница, царевица, овес, просо), така и “обичайна храна” – варено месо и риба, различни каши, макарони, варени и сурови зеленчуци, млечни продукти, свежи плодове, ядки, сухар, листа от салата и глухарче и др.
Не се препоръчват храни, които са тлъсти, много сладки или солени, пушени, много люти и съдържащи консерванти и стабилизатори. Шоколад в малки количества може!
Питейна, чиста вода да има винаги на разположение!
Без храна и вода умират след 2 дни!
При плъховете резците растат постоянно и поради това е необходимо в клетката им постоянно да присъства, напр. дървено трупче, което ще използват за гризане!

Здраве:
Ежедневно трябва да се следи здравословното състояние на плъха.
Най-често срещаните и характерни признаци на заболяване са: загуба на апетит, настръхнала козина, апатия, киха или диша затруднено, хрипове, изтечения от носа и очите, възпалени очи, зацапване около основата на опашката – диария, проскубване и опадане на козина, разчесвания, рани, подутини, отоци, кръвотечение.
Ако животното е много изцапано препоръчва се почистване с топла вода и котешки мек шампуан, след което добре да се подсуши.Къпане – не по-често от веднъж месечно!

Обобщение:
Може да отглеждате както едно, така и няколко еднополови животни (препоръчва се плъхчетата да бъдат две – братя или сестри, а не едно!).Плъховете са социални животни! Размножават много бързо и лесно!
Ако отглеждате едно плъхче трябва да му отделяте повече време, да общувате с него и да го пускате на разходка, но винаги под наблюдение! Някои плъхове са хулигани!
Плъховете много бързо си научават имената и се отзовават при повикване.Различават стопаниа си от други хора, заучават и изпълняват команди!Всеки плъх е личност и има характер!
Предимно нощно активни – вечер и първата половина на нощта!
Живеят 2-4 години.

Запомнете: Плъховете на са играчка! Вие носите отговорност за тяхното здраве и живот!


Изпратено на 2/3/2006 от Цар Плъхmouse_trap at abv dot bg. Прочетено 11408 пъти.
Изпратено на 3/23/2019 от viagra cost.


Thanks for the marvelous posting! I actually enjoyed reading it, you're a great author.I will make certain to bookmark your blog and will often come back down the road. I want to encourage you to definitely continue your great writing, have a nice morning!

Изпратено на 4/20/2018 от ed pills.

icd 10 erectile dysfunction

Изпратено на 5/10/2013 от Йоанна.

Зов за помощ .. Хора , имам много сериозен проблем .. Сега извадих плъхчо и видях че по гърба има пооплешивяло петно . Много съм изплашена . Възможно ли е да засегне човек по някакъв начин и имате ли идея какво е , случвало ли ви се е ... И колко струва посещението при ветеринар.. ? ;(((( Сменям му талаша на 2 дена , храни се нормално с храна за гризачи и от време на време го къпя с мек котешки шампоан

Изпратено на 10/9/2011 от Анонимен.

Вашият коментар...Аз имам декоративно плъхче !! То де казва Миш-Маш и е много умен !! То вече живее една година и два месеца !! В момента мисля,че той има проблелм

Изпратено на 12/27/2008 от Darina Mandarina.

Имам бяла плъхка на около 6-8 месеца.Те са невероятно умни,социални,любопитни и гальовни.Относно храненето-това,което мога да препоръчам от опит и от чуждестранна литература-по природа те са всеядни,така че ако искате да им осигурите максимално близка до обичайната им храна,съветвам да давате месо,но не повече от 2 пъти седмично.Подходящо е да сварите телешки/говежди черен дроб и да давате парченце около 2х2х2 см.Не им давайте сурови следните храни:картофи,фъстъци и бобови растения.Общо взето правилото е:ако вие ядете дадена храна,може да я дадете и на плъха.Ето сайт с много полезна информация: www.ratfanclub.org Приятни мигове с тези прекрасни любимци!

Изпратено на 10/23/2007 от Иво.
Аз много искам да си имам плъхче, но майка ми я е страх от подобни гризачи :((( Обаче знам , че на село в двора на къщата има много обикновени плъхове :) И за това всеки път като си ходя им приготвям храна...Например кафе (на зърна) , мляко,плодове,зеленчуци и спагети(не сварени).Оставям ''лакомствата'' на тавана към 20-21 часа вечерта и на сутринта като ида да проверя какво е станало и от храната няма и следа :)Много обичам плъховете...Жалко,че не мога да си отглеждам поне един :( .
Изпратено на 1/17/2007 от Бай Киро.
Плъхът е най-умният гризач, като според мен определено е по-умен от доста кучета. Много помни, но помни и ако го тормозите и е отмъстителен, но ако се държите добре с него е много приятен, общителен и любопитен. Аз моят мога да го оставя с часове на дивана и не бяга, а си седи та. Досега не съм му давал месо. Какво мислите, дали да почна да му давам или да гоставя вегетарианец. Любимите му ястия са овче и козе кашкавал, безсолно сирене, ръжен хляб с мед, а също и по-сладките плодове.
Изпратено на 8/14/2006 от Нина.
Подарявам декоративно плъхче на няколко седмици. Много е сладко и игриво, но не мога да се грижа за него. трябва му стопанин, който обича гризачи и ще си играе и ще му обръща достатъчно внимание.
Изпратено на 6/9/2006 от YANI.
За предпочитане е да си вземете 2 женски плъхчета. Аз гледах 2 в продължение на 3 години. Страшно мили животинки.Мъжките стават много големи
Изпратено на 4/19/2006 от Цар Плъх.
Когато е само, плъхчето има нужда от повече внимание и време, което да му отделяш.Ако не искаш да ги развъждаж - вземи две (двама братя, две сестри или животни без кръвна връзка) еднополови животни.Те ще общуват помежду си и няма да се чувстват самотни, когато не си вкъщи! Ако имаш други въпроси пиши ми на mouse_trap@abv.bg
Изпратено на 4/4/2006 от mircheto.
Ти си супер рядко се намират статии за плъхове а тази доста ме зарадва за което много плагодаря. От доста време търся статии за плъхове и ти си първият ми успешен опит. Любител съм на гризачите и не разбрах за това ако си вземеш два дали моге да са само мъжки или само женски?за нас | контакти | реклама | полезни връзки | RSS новини
 
Copyright (c) 1999 - 2021 Triada Soft Ltd
 

 

търси

в раздел8/19/2013
Шестте най-добре говорещи папагали

7/12/2013
Кучето помага срещу стрес

12/5/2012
Котките лекуват

11/9/2012
Деца и куче. Породи кучета

5/21/2012
Защо шоколадът е вреден за животните

1. Нашите водни костенурки (49755)

2. Моето хъски (44632)

3. Хамстерът – как да се държите с него? (43442)

4. Подробности за червенобузите костенурки (38427)

5. ЧЕРВЕНОБУЗЕСТИ КОСТЕНУРКИ (27923)

В света на папагалите

Декоративен плъх.Препоръки за начинаещия

Подробности за червенобузите костенурки

Нашите водни костенурки

Хамстерът – как да се държите с него?