Домашни Любимци

В света на папагалите


Дългоопашатите папагали преобладават в Африка, Индия и Малайзия, понякога в близост до населените места, където се хранят в нивите. Много от тези дребни птички са зелени на цвят, с лавандулови, розови или оранжеви пера по главата. Те са приспособени към широк спектър от местообитания – т.нар. огърличести папагали се срещат и в тропическа Африка, и в по-топлите части на Югиоизточна Азия, а огърличестият папагал дербиана живее високо в планините на Тибет. Маврицкият огърличест папагал, който е считан за една от най-редките птици на земята, се среща на Маскаренските острови, на югоизток от Мадагаскар. Черноглавият огърличест папагал пък живее най на север от всички останали свои събратя – на 34° северна ширина, в източен Афганистан.
Интересен азиатски вид са и Висящите папагали (Loriculus)
Названието им идва от това, че по време на сън или почивка те увисват от клоните на дърветата с главата надолу. Птиците се хранят с плодове и цветен нектар и са разпространени в Индия, Филипините, Нова Гвинея и др.
За синьоглавия висящ папагал ( Л. Далдулис ) е характерно това, че темето на мъжките птици е оцветено в ултрамариново синьо, докато останалата част от оперението е зелена, с жълти отенъци на гърба. На предната част на гърдите се вижда голямо червено петно. Общо взето, всички т.нар. прилепови папагали от Индия и Малайзия са известни най-вече с това, че спят с главата надолу, подобно на прилепите. Te прекарват нощта на групи, висящи сред короните на дърветата. Тези малки папагалчета са предимно със зелено оперение и сини, червени или оранжеви петна по главата и крилете. Цейлонското прилепово папагалче, подобно на розоволиките неразделни папагали, събира гнездови материал под перата в задната част на тялото си.
Скачащите папагали какарики
В Нова Зеландия се срещат два вида папагалчета, които днес принадлежат към любимите птици във волиерите – това са златисточелото и червеночелото какарики. Трудно можем да повярваме, че тези видове са започнали да се появяват по магазините едва през 70-те години на XX век. Златочелото скачащо папагалче ( Cyanoramphus auriceps ) има следните отличителни белези: мъжката птица има тъмнозелени пера, като към главата те изсветляват. Човката и е синя, с две червени петънца от двете страни, а челото е жълто оцветено, с червена ивица отпред. Под крилата този какарики има синьо оцветяване. Женската птица се отличава с по-тясна ивица на челото,което е с по-слабо жълто оцветяване. Младите птици са по-мътно оцветени и с по-къса опашка. Златочелите скачащи какарики обитават областите с дървета и светлите гори. Те са много живи папагалчета и се нуждаят от много движение. Живеят в малки групи, като избягват откритите месности. Гласът им е като на червеночелият какарики, но по-приятен.
Това са харесвани за отглеждане птици, най-вече заради своята подвижност. Партньорите са дълбоко свързани, бранят се един друг и ако стопаните се опитат да ги разделят, крещят много силно. Във волиерата се нуждаят от почва, обрасла с трева и с ниски храсти. Тези папагалчета трябва да имат постоянно възможнност за къпане и място, където да се крият от слънчевата светлина. Топлината при гнездене трябва да е около 18°С. Златочелите какарики предпочитат за гнездене “будки” в естествен ствол с широчина 25см и височина 60см , но след второто гнездене в една и съща година изискват ново място.
Червеночелите какарики ( Cyanoramphus novaezelandiae ) са подобен вид. Мъжките и женските птици имат наситенозелени пера, а темето, челото и малките петна зад очите са яркочервени. По крилата си папагалчетата имат синьо-лилаво оцветяване. Женските червеночели какарики се разпознават по по-дребната глава и по-малката човка. Младите птици нямат толкова ясно изразени червени петна. Тези папагалчета обитават гористите области, но обичат да се подвизават и по земята. Принадлежат към много добрите летци и странният им глас им звучи като блеенето на коза.

Изпратено на 8/20/2001 от Анонимен. Прочетено 6965 пъти.
Изпратено на 4/16/2019 от Plamena .

Отскоро гледам какарики, мъжки, за съжаление започна да оплешивява около гушката и отзад на тила, изгуби и доста пеухо перушинка от тялото, не знам какво му е. Има и 2-3 обезцветени, побелели перца. Бяхме на ветеринар и уж бил здрав , но много се притеснявам. Някакъв съвет? ..

Изпратено на 7/15/2007 от Атанаска.
здравейте,аз имам червеночело какарики,моля за помощ!Взех го скоро,от известно време само спи и не е издало никакъв звук.. иначе яде,пие вода но е много мудно.. моля дайте ми някаква информация или ми кажете къде да намеря защото от доста време търся и нищо не съм намерилаза нас | контакти | реклама | полезни връзки | RSS новини
 
Copyright (c) 1999 - 2021 Triada Soft Ltd
 

 

търси

в раздел8/19/2013
Шестте най-добре говорещи папагали

7/12/2013
Кучето помага срещу стрес

12/5/2012
Котките лекуват

11/9/2012
Деца и куче. Породи кучета

5/21/2012
Защо шоколадът е вреден за животните

1. Нашите водни костенурки (49756)

2. Моето хъски (44632)

3. Хамстерът – как да се държите с него? (43443)

4. Подробности за червенобузите костенурки (38427)

5. ЧЕРВЕНОБУЗЕСТИ КОСТЕНУРКИ (27923)

В света на папагалите

Декоративен плъх.Препоръки за начинаещия

Подробности за червенобузите костенурки

Нашите водни костенурки

Хамстерът – как да се държите с него?